Yargıdan eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’e kötü haber geldi. Demirel’in genç yaşta banka sahibi olan kardeşinin oğlu Yahya Murat Demirel’e ‘dolandırıcılık, sahtecilik’ suçundan verilen 17 yıl 6 ay hapis ve 58 bin TL’lik ceza onandı. Demirel, bu kararla 10 yıla yakın cezaevinde kalacak.

 

Yahya Murat Demirel, amcası Süleyman Demirel’in cumhurbaşkanlığı döneminde, çok genç yaşta banka patronu olarak adını duyurdu. Egebank’ı alan ve ünlü isimlerle örneğine zor rastlanır bir reklam kampanyasına girişen Yahya Murat Demirel’in bankasına 1999 yılında TMSF el koydu.

 

35 MİLYON DOLARLIK KREDİ

İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi el konulan Egebank’ı ‘usulsüz işlemlerle zarara uğrattığı’ iddiasıyla yargıladı ve mahkûm etti. Teftiş Kurulu, TMSF ve BDDK’dan gelen raporlara göre usulsüz kullandırılan kredi miktarı 35 milyon liraydı. Mahkeme, Murat Demirel’i banka zararlarının tümünden sorumlu tuttu. İstanbul Ağır Ceza, 9 yıl süren davayı 2010’da karara bağlarken, Demirel ile beraber banka yönetiminde görev alan çok sayıda isme de ceza vermişti.

 

YARGITAY NOKTAYI KOYDU

Yargıtay 7. Ceza Dairesi kamuoyunda ‘Egebank Davası’ olarak bilinen yargılamaya son noktayı koydu ve Demirel’le ilgili kararı onadı. Demirel, ‘4839 sayılı kanuna muhalefet, dolandırıcılık, emniyeti suiistimal, 4422 sayılı kanuna muhalefet, cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak, teşekküle üye olmak, sahte resmi evrak düzenlemek’ suçlarından hüküm giydi. Demirel’e hapis cezasının yanı sıra banka zararları da ödettirilecek. Egebank Genel Müdürü Ümit Öndeş hakkındaki dava eksik soruşturma nedeniyle bozulurken, banka yöneticisi Murat Budanaz hakkındaki 14 yıl 7 aylık hapis cezası ve 11 kişi hakkındaki beraat kararı onandı.

 

DEMİREL İKİ KEZ HAPİS YATTI

Demirel ilk olarak ‘Kasırga Operasyonu’nda 2000’de cezaevine girdi. Egebank’ın içini boşaltmakla suçlanan Demirel, Ulucanlar Cezaevi’nde 711 gün yattı. , 2005’te ise patronu olduğu Egebank’ı ‘teşekkül oluşturmak suretiyle planlı olarak 1 milyar 200 milyon dolar zarara uğrattığı’ gerekçesiyle 37 sanıkla beraber mahkûm olmuştu. Tahliyesinden sonra Bulgaristan’a kaçan ancak yakalanıp iade edilen Demirel, 2 yıl Kartal Cezaevi’nde kalmış, 2 yıl sonra yine tahliye edilmişti. 2010’da Egebank davasından 17 yıl 6 ay hapis cezası aldı. Yargıtay şimdi bu cezayı onadı.

 

YEĞENLERİ HEP DERT OLDU

Süleyman Demirel’in yeğenleri Yahya Murat Demirel’lerle başı dertten kurtulmadı. Siyasi literatüre ‘yeğen vakası’ olarak giren ilk olay 1970’lerin sonunda yaşandı. Başbakan Demirel’in kardeşi Hacı Ali Demirel’in oğlu olan Yahya Murat, adını hayali sunta ihracatıyla duyurdu. Amcası Demirel’i sıkıntıya sokan Yahya Murat, hayali ihracattan cezaevine girdi. Kısa süre sonra çıkan Demirel daha sonra silahlı saldırıda yaralandı. Ticarete ara vermeyen yeğen Demirel, Kıbrıs’ta banka kursa da başarılı olamamıştı.

 

Şevket Demirel’in oğlu olan Yahya Murat ise amcasının cumhurbaşkanı olduğu 1990’ların başında Demyön isimli şirket kurdu, kereste işine girdi. Bir süre sonra finans işine merak salan Demirel 30’lu yaşlarda Egebank’ı satın alarak banka patronu oldu. Egebank’ın parlak günleri fazla uzun sürmedi. Demirel’in asker kaçağı olduğu da ortaya çıktı. Sivas’ta bedelli askerlik yapan Demirel, aynı ismi taşıdığı kuzeniyle aynı kaderi de paylaştı. 8 Ağustos 2000’de asker üniforması giyen bir vatandaş tarafından bıçakla yaralandı. (Radikal)