Türkiye'nin Interpol nezdinde çıkarttığı kırmızı bülten nedeniyle ağustos ayında İspanya'da gözaltına alınan yazar Doğan Akhanlı, Almanya'ya dönüşünde kendisine yönelik tehdit nedeniyle polis korumasına alındı.

İspanya kabinesinin kararıyla Türkiye'ye iadesine ilişkin işlemler durdurulan Alman vatandaşı yazar ve insan hakları savunucusu Doğan Akhanlı, Almanya'ya döner dönmez polis korumasına alındı.

Aydın Üstünel'in DW'de yer alan haberine göre perşembe akşamı Düsseldorf Havalimanı'nda uçaktan indikten sonra yakınları ve basın tarafından karşılanan Akhanlı'ya, tanımadığı bir kişi tarafından Türkçe "vatan haini" denerek hakaret edilmiş, söz konusu kişi Almanya'yı kastederek, Akhanlı "nerede olursa olsun bu ülkenin de" kendisini kurtaramayacağını söylemişti.

Akhanlı'nın cuma günü Köln'de düzenlediği basın toplantısında konuşan avukat İlias Uyar, Köln Polisi ile görüştüklerini ve müvekkilinin tehdit altında olduğunun saptanmasıyla polis korumasına alındığını açıkladı.

Köln Belediyesi'nde, Belediye Başkanı Henriette Reker'in de katıldığı basın toplantısında, daha önce Almanya ve Belçika'daki yetkililere de Interpol üzerinden benzeri bir tutuklama talebi gittiğini belirten avukat Uyar, Alman yetkilileri, Türkiye'nin Interpol üzerinden girişimleri konusunda Akhanlı'yı zamanında uyarmamakla suçladı. Bunun "büyük bir ihmal" olduğunu belirten Uyar, Akhanlı'nın Alman vatandaşı olduğu göz önünde bulundurulunca ihmalin boyutlarının daha da büyük olduğunu kaydetti.

Avrupa Birliği ülkelerinin hala hukuki alanlarda Türkiye ile işbirliği yapmasına hayret ettiğini söyleyen Uyar, Türkiye'de hukuk devleti ilkelerinin geçerli olmadığını belirtti. Yargının bağımsızlığının söz konusu olmadığını kaydeden hukukçu, Türkiye'de avukatların ve yargıçların, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın beklentisinin ne yönde olduğuna bakarak hareket ettiğini söyledi.

İspanya'daki dosyanın kapandığını söyleyen Uyar, yine de Interpol'ün sistemindeki tutuklama emrinin kaldırılmadığını ve Akhanlı'nın başka bir ülkeye seyahatinde benzeri bir durumun yaşanmayacağı yönünde garanti bulunmadığına dikkat çekti ve "Avrupa ülkelerinin tutuklama emirlerini uygulamamaları gerektiğini" vurguladı.

"BENİ DAHA ÖNCE DE YIKAMAMIŞTINIZ ŞİMDİ DE YIKAMAZSINIZ"

Basın toplantısında konuşan Akhanlı, bunu ilk defa yaşamadığını ve 2010'da benzeri bir tecrübe geçirdiğini söyledi. Yine "hiç bitmek bilmeyen bir saldırganlık ile direniş ve dayanışma arasındaki mücadelenin" söz konusu olduğunu belirten Akhanlı, İspanya'da geçirmek zorunda kaldığı süre içinde kitabını bitirdiğini ve bununla, keyfi tutumunu sürdüren Türk devletine karşı "Beni daha önce de yıkamamıştınız, şimdi hiç yıkamazsınız" mesajı verdiğini söyledi.

Şubat 2018'de yayımlanması öngörülen "Granada'da tutuklanma" adlı kitap, yazarın hayatı boyunca gördüğü baskıları, "Türkiye'nin Erdoğan tarafından faşizme sürüklenmesini" ve Şubat 2017'den bu yana İstanbul'da tutuklu bulunan Die Welt gazetesinin Türkiye muhabiri Deniz Yücel gibi benzeri kaderi paylaştığı kişilerin hikayelerini içerecek.

Akhanlı, kendisinin İspanya'da gözaltına alınmasının olumlu bir yanı da olduğunu, zira böylece konunun siyasi sahnede tartışıldığını, Türk devletinin muhalif isimlere baskısının yeni bir olgu olmamasına rağmen şimdi daha yoğun bir şekilde gündeme geldiğini vurguladı.