Haymanalı yazarlar doğdukları şehirle, şehir de yazarlarıyla buluşuyor. Nuri Bektaş Anadolu Lisesi, etkinliklerine bir yenisini daha ekliyor.

2011 yılından beri süreklilik kazanan ve birçok yazar, öykücü, romancı, şair, akademisyen ve felsefecinin katıldığı “Dünya Öykü Günü”, “Dünya Şiir Günü”, “Dünya Felsefe Günü”, “Dünya Etik Günü” etkinliklerini düzenleyen Haymana Nuri Bektaş Anadolu Lisesi, Felsefe Kulübü’nün girişimiyle, şimdi de daha geniş kapsamlı bir projeyi başlatıyor. Projenin birbiriyle bağlantılı “Doğdukları Şehirle Buluşan Yazarlar” ve “Yazarlarıyla Buluşan Şehir” olmak üzere iki adı var.

Haymana’da doğup büyüyen şair, öykücü, romancı, yazar,  sanatçı, gazeteci akademisyenleri okul öğrencileri ve hemşerileriyle buluşturmayı hedefleyen projeyi düzenleyen Nuri Bektaş Anadolu Lisesi Müdürü Soner Çeki, “Felsefe Kulübü danışman öğretmenleri ve öğrencilerimizin girişimiyle başlatılan bu çalışmanın iki hedefi var. Bunlardan biri, öğrencilerimizin Haymana’dan yetişmiş ve Türkiye’nin farklı yerlerinde yaşayan yazar ve sanatçılarla yüz yüze gelip, onlarla konuşarak, onların deneyimlerinden yararlanarak hayata hazırlanmalarıdır. Haymanalı bu değerli insanların, yaşam mücadelesini, yaşadıkları zorlukları ve bunları nasıl aştıklarını kendi ağızlarından dinlemeleri ve düşünsel ufuklarını genişletmeleri, insana, topluma ve dünyaya daha geniş bir perspektifle bakmayı öğrenmeleridir. İkincisi ise, Haymanalıların kendi ilçelerinde doğup büyüyen ve birçoğunun ne adını ne de yapıtlarını bildiği, toplumun kültürüne, sanatına, edebiyatına katkıda bulunan bu değerli insanlarla buluşup kucaklaşmasını sağlamaktır. Çünkü bir şehir, bir halk kendi değerlerinin farkına vardıkça, onları sahiplendikçe zenginleşir” dedi.

PROJENİN İLK YAZARI: BURHAN SÖNMEZ

“Doğdukları şehirle buluşan yazarlar” ya da “Yazarlarıyla buluşan şehir” adlı proje doğrultusunda, 28 Şubat 2013 tarihinde Perşembe günü Haymana’da düzenlenen ilk etkinliğin konuğu, romancı-yazar Burhan Sönmez. 1965 yılında Haymana’da doğan Burhan Sönmez’in biri “Kuzey” diğeri “2011 yılı Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Sedat Simavi Edebiyat ödülü”ne değer bulunan “Masumlar” adlı yayımlanmış iki romanı var.

FELSEFE KULÜBÜ BAŞKANI’NIN ÇAĞRISI

Projeyi başlatan ve etkinliği düzenleyen Nuri Bektaş Anadolu Lisesi Felsefe Kulübü Başkanı Döne Kağıt, nüfusu günden güne azalan Haymana’da yaptıkları işin birçok açıdan önemli olduğunu belirterek, “Haymana ismini duyunca yüzünü buruşturan insanlara başarılarımızla cevap verdik. Bugün Haymana’da yetişen yazarlarımız, mürekkeplerinin büyüsüyle çekiyorlar acı veren dişi. Haymananın insanlarına karşı duyulan önyargıyı azaltıyorlar. Doğdukları kentte buluşan yazarlar bizlere de ilham kaynağı olmaya geliyorlar. Bizlerin davetini kırmayarak bu projeye vesile olan Sayın Burhan Sönmez’e şimdiden kendim ve arkadaşlarım adına teşekkür ediyorum. Davetimiz tüm Haymanalı yazarlara, sanatçılara, gazeteci ve akademisyenleredir. Türkiye’nin neresinde olursa olsun, Haymanalı tüm yazarlar, sanatçılar, akademisyenlerden, deneyimlerini, birikimlerini bizlerle paylaşarak, bizlere örnek olmalarını, bizlerin ilham kaynağımız olmalarını istiyorum. Hiçbirinin 17 yaşındaki bu küçük kardeşlerinin dileğini ve davetini geri çevirmeyeceğini umuyorum.” diyerek sözlerini bir çağrıyla tamamladı: Biz tespit edebildiğimiz her yazarımıza, sanatçımıza ulaşmaya çalışıyoruz. Eğer bizim tespit edip ulaşamadıklarımız olursa lütfen onlar bize ulaşsınlar. Her birini ağırlamaktan mutluluk duyacağız. (Atalay Girgin)