Özgür Gündem gazetesine dönük başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan gazetenin Yayın Danışma Kurulu üyesi ve yazarı Aslı Erdoğan, tutuklama talebiyle sevk edildiği nöbetçi mahkemece “Örgüt propagandası”, “Örgüt üyeliği” ve “Devletin birliğini ve ülkenin bütünlüğünü bozmak” suçlamalarından tutuklandı.

Aslı Erdoğan, emniyetteki ifade işlemlerinin tamamlanmasının ardından savcılığa sevk edildi.

Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na getirilen Aslı Erdoğan, Cumhuriyet Savcısı Umut Tepe tarafından alınan ifadesinin ardından tutuklama talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi. 

Mahkemede savunmasını yapan Erdoğan, tutuklandı.

ASLI ERDOĞAN'A 3 AYRI SUÇLAMA

Mahkeme kararıyla kapatılan Özgür Gündem Gazetesi Yayın Danışma Kurulu üyesi ve yazar Aslı Erdoğan, TEM'deki sorgusunda “Örgüt propagandası yapmak”, “Örgüt üyesi olmak” ve “Halkı kışkırtmak” iddiasıyla suçlandı. 

DİHA'nın haberine göre; Özgür Gündem Gazetesi'ne 16 Ağustos'ta evine yapılan polis baskını ile gözaltına alınan gazetenin Yayın Danışma Kurulu üyesi ve yazar Aslı Erdoğan'a, "Örgüt propagandası yapmak", "Örgüt üyesi olmak" ve "Halkı kışkırtmak" suçlamaları isnat edildi. Esenler İlçe Emniyet Müdürlüğü TEM Şubesi'nde ifadesi alınan Erdoğan'a, gazetede yazdığı yazılar soruldu.

Erdoğan'ın gözaltına alınmasına delil olarak sunulan olgular ise, gazetedeki köşe yazıları ile gazetenin yayın danışma kurulu üyesi olması gösterildi.

Erdoğan'ın 8 sayfa ifade verdiği dosya da "gizlilik" kararı bulunuyor.

Halen gözaltında tutulan gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Bilir Kaya ile Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya ise, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele (TEM) Şubesi'den Esenler Polis Merkezi’ne götürüldü.

ASLI ERDOĞAN

1967 doğumlu Aslı Erdoğan, Amerikan Robert Lisesi, ardından Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünü bitirdi.

Yüksek lisansını CERN (Conseeil Europeen pour la Recherche Nucleaire)’de hazırladı. Rio de Janeiro’da başladığı fizik doktorasını yarıda bırakarak yazmayı seçti.

1994 ‘te ilk kitabı yayımlandı.

Ulusal ve uluslararası basında kendinden övgüyle bahsedilen yazar, 1997’de Deutsche Welle’nin düzenlediğ yarışmada Tahta Kuşlar adlı öyküsüyle birincilik ödülü aldı, bu öykü dokuz dile çevrildi.

Kırmızı Pelerinli Kent romanı Gyldendal Yayınları’nın (Norveç) Marg –omirilik— serisine seçildi. Hayatın Sessizliğinde (2005) Dünya Yayınları tarafından yılın kitabı seçildi.

Hayatın Sessizliğinde’den bir bölüm Piccola Tiyatrosu’nda (Milan) Serra Yılmaz tarafından seslendirildi, dans tiyatrosu ve baleye uyarlandı.

Mahpus adlı öyküsü Fransa’da filme çekildi.

Yunus Nadi (Mucizevi Mandarin), Sait Faik (Taş Bina, 2010), Lillehammer Festivali’nin ana konuşmasını yaptı (2011), Zürih Şehir Yazarı seçildi (2012) Words Vithout Borders (2013)