Yatağan'da termik santral ve maden sahalarının özelleştirilmesine karşı direnişte bulunan işçiler, sendika merkezleri ve konfederasyonlar tarafından yalnız bırakıldıkları gerekçesiyle direnişi sona erdirdi.

Evrensel'de yer alan habere göre Yatağan işçileri, bundan sonraki süreçte sosyal ve sendikal hakların korunması için mücadele verecek.

Kkarar üzüntüyle karşılanırken, kimi işçiler “Satıldık, başka çaremiz kalmadı” diye isyan etti, başta sendika merkez yöneticileri olmak üzere sendikacılara tepki gösterdi.

Özelleştirmeye karşı mücadeleyi bitirme kararına ilişkin açıklama yapan Tes-İş Yatağan Şube Başkanı Fatih Erçelik, “Öncelikli olarak başka kurumlara geçiş talebimiz var. Eğer bu olmazsa 4-c geçiş süresinin işçinin inisiyatifinde olmasını, herkesin kıdem ve ihbar tazminatının ödenmesini, taşeronda çalışan arkadaşlarımızın da firmanın kadrolu işçisi yapılmasını istiyoruz” dedi.

Kendilerine destek veren halka teşekkür eden Erçelik, halkın temiz enerji talebi için baca ağzı filitreleme sisteminin de mutlaka çalıştırılması gerektiğine dikkat çekti. Erçelik işçilerin sendika merkezlerine yönelik tepkisine ilişkin ise “Genel merkez maddi manevi desteğini esirgemedi” açıklamasını yaptı.

Konuyla ilgili işçilere açıklama yapan Tes Maden-İş Yatağan Şube Başkanı Süleyman Girgin ise özelleştirmenin durdurulması için ellerinden geleni yaptıklarını ancak yeterli destek göremediklerini ifade etti. İşverenle görüşme kararının oybirliğiyle alındığını dile getiren Girgin, “Artık ev sahibi değiştiği. Yeni bir strateji belirleyeceğiz” diye konuştu.

İşçileri ziyaret eden Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, Yatağan’daki mücadelenin şubelerinin gayretiyle sürdürüldüğünü belirterek “Bu mücadeleye yeterli destek verilmiyor. Bu ayıp konfederasyonların ayıbıdır” dedi. Öztaşkın, işçileri bundan sonra da birlik ve beraberliklerini bozmamaları gerektiğini söyledi.