Yaşar Kemal, Zülfü Livaneli, Murathan Mungan, Prof. Dr. Özdemir Aktan, Prof. Dr. Mehmet Bekaroğlu ve Gençay Gürsoy’un da aralarında bulunduğu bir grup aydın, cezaevlerinde devam eden açlık grevlerine ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Aydınlar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "açlık grevindekiler şov yapıyor, yemek yiyorlar" açıklamalarına tepki göstererek grevdekilerin geri dönüşü olmayan kritik bir aşamada olduklarını söyledi. Cezaevlerindeki açlık grevlerinin 51. gününde, aydınlar, hükümete ölümler başlamadan bir an önce adım atması için çağrıda bulundu.

Grevdekilerin taleplerinin hükümet nezdinden zaten kabul edildiğini, sadece harekete geçilmesi gerektiğini belirten aydınlar, olası ölümlerden Başbakan ve hükümetin sorumlu olacağını belirtti.

YAŞAR KEMAL: BİR NESLİ YOK EDECEKLER

Yazar Yaşar Kemal, daha önceki açlık grevlerinde hayatını kaybedenleri hatırlatarak "Bir nesli yok edecekler, daha fazla söz söylemek istemiyorum" dedi.


MURATHAN MUNGAN: SADECE İMRALI'DA DEĞİL, TÜRKİYE'DE DE TECRİT VAR

Yazar Murathan Mungan ise, "Bu ülkede er ya da geç herkes anadilini kullanacak ama buna ne kadar erken ulaşırsak o kadar iyi. Bir insanın bedenine şiddet uygulamak zorunda kalmanın çaresizliğini anlamak zorundayız. Sadece İmralı'da değil, Türkiye'de tecrit var. İnsanların gerçekleri öğrenme hakkı üzerinde tecrit uygulanıyor. Bu kadar kayba rağmen hala bir arada yaşamayı öğrenemedik, daha kaç insan ölmeli?"

ZÜLFÜ LİVANELİ: ÖLÜMLER OLURSA SORUMLUSU BAŞBAKANDIR

Zülfü Livaneli de, bu toplantının yapıldığı süre içinde bile insanların ölüme yaklaştıklarını dile getirerek, Başbakan Erdoğan’a seslendi: "Lütfen üslubunuzu değiştirin, zaten kabul etmiş olduğunuz şartları, bunu bir yenilgi gibi de görmeyin, demokratik toplumlarda talepler vardır, iktidarı elinde tutan insan mutlak hakim değildir, lütfen taleplere kulak verin, üslubu da değiştirin. Çünkü Başbakan’dan sonra bunu çözebilecek hiç kimse yoktur. Bu da şu demektir, ölümlerden de Başbakan sorumludur" diye konuştu.


MEHMET BEKAROĞLU: SİZ NASIL MÜSLÜMANSINIZ?

Prof. Dr. Mehmet Bekaroğlu, Başbakan'ın grevdekilerin yemek yediğine dair açıklamalarıyla ilgili "Siz nasıl Müslümansınız ki ölüm üzerine böyle konuşabiliyorsunuz" dedi. Şöyle devam etti: "Ölüm oruçlarını tasvip etmiyoruz ama anlıyoruz. Mesele bu insanların bedenlerini ölüme yatıracak kadar çaresiz bırakılmasıdır. Kürt halkında oluşan güven problemini çözmek için bu açlık grevleri hükümet için de bir fırsat olabilir."

GENCAY GÜRSOY: ÖLÜMLERDE BAŞBAKAN SORUMLU OLACAK

Prof. Dr. Gencay Gürsoy, Başbakan Erdoğan'ın "açlık grevi yok açıklamaları" için önceki ölüm oruçlarında da siyasilerin aynı açıklamaları yaptıklarına dikkat çekerek "İki cümle ile bu grevi bitirmeyen Başbakan, ölümlerden sorumlu olacak" dedi.

TTB BAŞKANI ÖZDEMİR AKTAN: HEKİMLER MAHPUSLARA MÜDAHALE EDEMEZ

"Geri dönüşü olmayan bir noktadayız diyen" Türk Tabipleri Birliği Başkanı (TTB) Özdemir Aktan, mahpuslarla görüşmek için hala Adalet Bakanlığı'ndan kendilerine izin çıkmadığını söyledi.

Dünya Tabipler Birliği'nin kabul ettiği Malta Belgeleri'nde açlık grevinin bir protesto biçimi olarak kabul edildiğini söyleyen Aktan, hekimlerin mahpuslara müdahale edemeyeceğini sadece onları durumları hakkında bilgilendirmesi gerektiğini belirtti.