Uyar Madencilik’te 888 işçinin gasbedilen hakları için aylardır mücadele eden ve Ankara’dan Soma’ya dönüş yolunda geçirdikleri trafik kazası sonucu hayatını kaybeden Bağımsız Maden İş Sendikası Başkanı Tahir Çetin ile madenci Ali Faik İnter Soma’da tören düzenlendi.

Çetin’in cenazesi ise Kınık Cemevinden kaldırılarak, defnedilecek.

Soma’da Bağımsız Maden İş Sendikası önünde toplanan kitle, “Tahir Çetin ölümsüzdür”, “Ali Faik Ölümsüzdür”, “Kaza değil, bu bir cinayet” sloganları ile Beşyol’daki madenci anıtına yürüdü. Madenci anıtı önünde, kazada yaşamını yitiren işçi önderleri için saygı duruşunda bulunuldu.

Cenaze törenine madencilerin yanı sıra CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, Emek Partisi, TKP, TÖP ve çeşitli sendika yöneticileri katıldı. Anıt önünde yapılan konuşmalarda mücadeleyi büyütme çağrısı yapıldı.

“KİŞİLİKLERİ HER DAİM ÖNDERİMİZ OLACAKTIR”

Emekli Maden işçisi Sami Yavuz, “Diğer başkanlar gibi altında son model arabası yoktu. Ama dürüst ve onurlu bir arkadaşımızdı” diyerek üzüntüsünü dile getirdi.

Bağımsız Maden İş Yöneticisi Erdoğan Çapaklı ise, “Bugün çok zor bir anı yaşıyoruz. Onunla omuz omuza aç, yollarda, betonların üzerinde mücadele ettik. Onların kişilikleri her daim önderimiz olacaktır. Onlar bu sendikanın ilk emekçi şehitleridir. Ali Faik babasının tazminatını alabilmek için ‘ben hiçbir şey istemiyorum, bu onurlu mücadele olmak istiyorum’ dedi. Sonuna kadar onunla gurur ve onur duyacağız” diye konuştu.

“EMEK MÜCADELESİNİ KALABALIKLAŞTIRMAK LAZIM”

CHP Manisa Milletvekili Özür Özel, “Kırkağaç’ta, Soma’da, Savaştepe’de, Kınık’ta kalabalık cenazeler yapıyoruz. Kalabalık cenazeler yerine hak aranırken kalabalık olmak lazım. Cenaze kortejlerini değil emek mücadelesini kalabalıklaştırmak o kortejleri uzun tutmak lazım. O zaman ezilmeyeceğiz, Onların sesine ses olursak seslerini kesemezler. Yas tutmamak için mücadeleye destek vermeliyiz” dedi.

“BU İKTİDAR İŞÇİ DÜŞMANIDIR”

HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, “Patronların tarafı olduğu işçi cinayetleri, kaza değildir, planlayarak ve tasarlanarak ortaya çıkar. Haklarını almak için ağır bedeller ödemek zorunda bırakılıyorlar. İktidar her seferinde işçilerin önüne jandarmalarıyla engel oldu. Bu iktidar işçi düşmanıdır. Ortak mücadele vermezsek anmalarda buluşmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

“SESİMİZİ DUYUN ARTIK”

Tazminat hakkı için Ankara'ya giden Uyar Maden işçilerinden Adem Danış da “Yola çıktığımızda genel başkanımız ve Ali Faik kardeşimizle ölmek var dönmek yok diye yola çıktık. Ama bizi hep oyaladılar, kandırdılar. Bize bugün git yarın gel dediler. 3 defa gittik. Affedersiniz hayvan muamelesi gördük. Bir bayram hediyesi verelim dedik arkadaşlarımıza ama vermediler. 5 gün taşın üzerinde yatarak uykusuz, yemeksiz bir halde 880 uyar maden işçisi için şehit oldular. Tüm dünyaya ve Türkiye’ye sesleniyorum, sesimizi duyun artık” dedi.

“MÜCADELEYİ YÜKSELTECEĞİZ”

Bağımsız Maden İş Sendikası Örgütlenme Sekreteri Kamil Kartal ise, “Biz aylar önce Salihli’de, Gölmarmara'da sözümüzü söylemiştik. Bize verdikleri namus ve şeref sözlerinde durmadılar. Dün bu sözleri verenler şimdi hiç olmazsa bu önder arkadaşlarımızın yüzü suyu hürmetine sözlerinin arkasında durup bu işi bitirsinler. Bu iktidar madencileri ya yeraltında ya yollarda ölüme mahkûm ediyor. Buna karşı mücadeleyi yükselterek Tahir ve Ali Faik'in anısını yaşatacağız. Onların yolu bizim yolumuzdur” diye konuştu.

Nakliyat İş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu ise, “İki arkadaşımız hakları için mücadele ederken diğer yandan da sarı sendikacılığa karşı da mücadele verdi. Çünkü 301 madencinin katledilmesindeki en önemli pay, buradaki sarı sendikanındır. Tahir Çetin ve Ali Faik’in ölümü bir cinayettir” dedi. Tahir Çetin'in cenazesi kurucusu olduğu Bergama Cemevi'nden Kınık'taki evine helallik almaya getirildi. Ailesi, akrabaları ve Kınık'tan çok sayıda vatandaş evin önünde toplandı.

Kaynak: Evrensel