Hopa'da Metin Öğretmen'in polis müdahalesinde ölmesini protesto eden ÖDP, SDP, TKP ve Halkevleri'ne dün ikinci operasyon yapıldı.

Hopa’da, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı protesto sonrasında ilçede 16, Ankara’da beş kişinin cezaevine konulduğu ilk dalgayı ikincisi izledi. 12 Haziran’daki genel seçimlerin akşamında Artvin Halkevi Başkanı Ferdi Şağbanoğlu tutuklanırken, önceki gün Rize’de 22 kişi ifadeye çağrıldı, dün Ankara’da 17 kişinin evine şafak baskını düzenlendi, 15 kişi gözaltına alındı. Operasyon düzenlenenler arasında, polis şiddeti sonucu kalçasının kırıldığını iddia eden Dilşat Aktaş adlı genç kadın da var. Çorum’da ise 1 Mayıs’a katılan ÖDP’liler 1.5 ay sonra gözaltına alınıp yasal yürüyüşte atılan slogan ve açılan pankartlar soruldu.

16 kişi tutuklanmıştı
Hopa’da, geçen 31 Mayıs’ta Erdoğan’ı protestoya atılan gaz bombası nedeniyle öğretmen Metin Lokumcu ölmüş, 31 kişi gözaltına alınmış, 16’sı Erzurum Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi’nce, ‘mala zarar’ iddiasıyla tutuklanmıştı. Ankara’da ise Hopa Olayları’nı protesto sonrasında beş kişi 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na Muhalefet ve ‘kamu malına zarar’ iddiasıyla cezaevine konulmuştu.

31 kişiye yakalama kararı
Sular duruldu sanılırken, 12 Haziran akşamından itibaren 2. Hopa Operasyonu patladı. Artvin Halkevi Başkanı Ferdi Şağbanoğlu, o akşam Hopa Sulh Ceza Mahkemesi tarafından ‘2911 sayılı yasaya muhalefet, kamu malına zarar, memura direnme’ savıyla tutuklandı. Dün de Ankara’daki gösteriye katılan 17 kişi evlerine saat 06.00’da yapılan operasyonla gözaltına alındı. Bu kişiler arasında ÖDP, Halkevleri ve Sosyalist Demokrasi Partisi ve TKP üyeleri bulunuyor. Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği, 31 kişi hakkında yakalama kararı çıkarttı. Hakkında yakalama kararı çıkartılanlar arasında Halkevleri Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Dilşat Aktaş da var. Polis panzerine çıkarken görülen Aktaş, ‘sivil giyimli kişiler’ tarafından gösteriden sonra kalçası kırılacak şekilde sopalarla dövülmüştü. Aktaş ve bir tanık, saldırganların sivil polis olduğunu öne sürdü.

Aramanın gerekçesi
Polisin “Evde yakalanamadı” tutanağı tuttuğu Dilşat Aktaş, arama gerekçesinin ‘terör örgütü adına faaliyette bulunmak’ olduğunu kaydederek, şöyle diyor: “Annemle birlikte yaşadığım ev basılmış. Ben hastanedeydim. Avukatlardan aldığım bilgilere göre suçlamalar şöyle: terör örgütü adına suç işleme ve örgüt faaliyeti çerçevesinde memuru kasten yaralamak, kamu malına zarar verme, 2911 sayılı yasaya muhalefet, cebir ve tehditle görevli memuru engellemek. Filmlerim, belgesellerim, katıldığım etkinliklerin kayıtları, not defterlerim alınmış. Kitapları kurcalamışlar. Çalışma masama bakıp ‘Bu masada kimle çalışıyor’ diye sormuşlar. Güncel kitaplarım o masadaydı. Halk Medyası broşürünü almışlar. ‘Şu an nerede’ diye sormuşlar. Annem de ‘Arkadaşlarınız tarafından kalçası kırıldı. Hastanede yatıyor. Bilmiyor musunuz’ demiş. Anlaşılıyor ki, AKP faşizmi ile karşı karşıyayız. Kimseden gizleyeceğimiz evrakımız yok.”

İlk operasyonda ‘örgüt yok’ kararı
Gözaltına alınanların avukat Suna Coşkun poliste 39 kişilik liste bulunduğu ifade etti. Ankara’da daha önce de beş gencin ‘terör’ gerekçesiyle değil, ‘kamu malına zarar’dan tutuklandığını, mahkemenin ‘terör’ isnadını ‘yeterli delil bulunmadığı’ için reddettiğini anımsatan Coşkun, “Örgütten bahsetmek, çok komik. Sabah evlere girilmiş. Piyasadaki kitaplar, oyun CD’leri alınmış” diye konuştu.

Öte yandan, Çorum’da geçen 1 Mayıs’ta izinli yapılan kutlamada “Mahir, Hüseyin, Ulaş, Kurtuluşa Kadar Savaş” pankartı ile yürüyen ÖDP İl Başkanı Ulaş Koçak ve dört ÖDP üyesi de ev baskınıyla gözaltına alındı. Beş ÖDP’li tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

ÖDP'Lİ ÖNDER İŞLEYEN'İN EVİNE BASKIN DÜZENLENDİ

İki gündür Ankara'da süren ev baskınlarının ardından bugün de Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Genel Başkan Yardımcısı Önder İşleyen'in evine baskın düzenlendi. Baskın sırasında İşleyen evde değildi. Dolayısıyla gözaltına alınmadı.

Radikal