Yarın başlayacak Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısı öncesi Ankara’daki askeri ve siyasi kulislerde heyecan verici bir hareketlilik yaşanıyor. Bir yandan hafta başında kulislere yansıyan ‘Hava Kuvvetleri’nde istifa’ haberinin ayrıntıları netleşirken, diğer yandan da Kara Kuvvetleri’nde yaşanacak görev değişimlerine ilişkin bir iddia YAŞ öncesi kulisleri ısıtıyor.

Hürriyet gazetesinden Uğur Ergan’ın haberine göre, bu yılki Yüksek Askeri Şura’da emekliye ayrılacak olan Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu’nun yerine gelmesi beklenen Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu’ya hükümet sıcak bakmıyor.

KALYONCU HAKKINDAKİ İDDİALAR

Hükümetin Orgeneral Bekir Kalyoncu’ya ‘sıcak bakmaması’na gerekçe olarak ise Kalyoncu'nun isminin Ergenekon operasyonu kapsamında tutuklanan İbrahim Şahin'in ifadelerinde ve MİT tarafından Genelkurmay'a 2005'te adları bildirildiği ileri sürülen 'Karargah Evleri' yöneticileri arasında yer aldığı iddiaları gösteriliyor.

Orgeneral Bekir Kalyoncu'nun adının, 2006'da bazı generallerin Başbakan Erdoğan’la tartıştığı ileri sürülen toplantıyla da anıldığı belirtiliyor. 2006’da düzenlenen bir güvenlik zirvesinde 'irticai tehdit var' diyen bazı generallerin hükümeti suçladığı, Erdoğan'ın da bu suçlamalara sert tepki verdiği öne sürülmüştü.

Orgeneral Kalyoncu eğer bu Şura’da Kara Kuvvetleri Komutanı olursa, teamüllere göre Orgeneral Özel’den sonra Genelkurmay Başkanı koltuğuna oturacak isim olacak.

HAVA KUVVETLERİ SIKINTISI

TSK'daki terfi ve emekliliklerinin görüşüleceği YAŞ’da, istifa ettikleri öne sürülen iki havacı komutan Hava Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Korgeneral Nezih Damcı ile Hava Teknik Okullar Komutanı Tümgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu’nun durumlarının da netleşmesi bekleniyordu.

YAŞ öncesi Korgeneral Nezih Damcı'nın durumu bugün netleşti. Tatilde olan ve yanında emir subayı bulundurmayan Damcı'nın istifa dilekçesi YAŞ'ın başlamasına bir gün kala Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'na ulaştı. Damcı ve Hava Teknik Okullar Komutanı Tümgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu'nun durumları bugün başlayacak YAŞ'da netleşecek.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Korgeneral Nezih Damcı’nın adı Uludere’de 35 sivil vatandaşın yaşamını yitirdiği olay sırasında gündeme gelmişti.