Milli Savunma Komisyonu’nun CHP’li üyeleri, komisyonda kabul edilen ve Yüksek Askeri Şura kararlarına yargı yolu açan tasarının genişletilerek, 1971 ve 1980 darbe dönemlerini de içermesini istedi. 

Meclis Milli Savunma Komisyonu’nun CHP’li üyeleri Ankara Milletvekili Zekeriya Akıncı, Edirne Milletvekili Rasim Çakır, Aydın Milletvekili Fatih Atay, Meclis’te basın toplantısı düzenledi.

Zekeriya Akıncı, Milli Savunma Komisyonu’nda sözleşmeli erbaş ve er istihdamı ile YAŞ kararlarıyla TSK’dan ilişiği kesilenlere emeklilik ve istihdam imkanı sağlayan tasarılarının birleştirilmesine karşı çıktıklarını belirterek, şöyle dedi:

"Dün akşam Meclis’e gelen yasa tasarısı ile komisyonun gündemindeki tasarı birleştirildi. Biz CHP olarak birleştirilmesi sırasında itiraz şerhimizi koyduk. YAŞ kararlarına sadece 28 Şubat süreci ile sınırlı olmasından duyduğumuz rahatsızlığı dile getirdik. Bu konuda çok daha fazla vatandaşlarımız olduğunu, onların da özlük haklarının iade edilmesini istedik. Genel Kurul’a tasarı geldiğinde önerge vereceğiz."

-CHP, GENEL KURUL’DA ÖNERGE VEREREK KAPSAMIN GENİŞLETİLMESİNİ İSTEYECEK-

Akıncı, Rasim Çakır’ın, 1971 ve 1980 darbe dönemleri ve 28 Şubat 1997 süreçlerinde yargı denetimine kapalı Yüksek Askeri Şura kararları ile Silahlı Kuvvetlerden re’sen emekli edilen subay, astsubay ve askeri memurun özlük haklarını yeniden düzenleyen kanun teklifinin de komisyonda ele alınması için verdikleri önergenin reddedildiğini söyledi. Genel Kurul’da tasarının geldiğinde kapsamın genişletilmesi için önerge vereceklerini belirten Akıncı, AKP’den de bu konuda destek istedi.

-"AKP ÖZEL YASA ÇIKARTIYOR"-

Aydın Milletvekili Fatih Atay’da, "AKP, sadece belirli zaman aralığında belirli kişiler için özel yasalar çıkartmak konusundaki anlayışını sürdürmektedir. Gece yarısı operasyonu ile yasa çıkartmaya devam etmektedirler" dedi.

-"HÜKÜMET SADECE KENDİ MAĞDURLARINI MAĞDUR KABUL EDİYOR"-

Hükümetin kendi mağdurlarını mağdur kabul ettiğini iddia eden Rasim Çakır da, şöyle dedi:

"28 Şubat süresinde Yüksek Askeri Şura kararlarıyla TSK’dan re’sen emekli edilen irticai ve dini tutumları nedeniyle emekli edilen askeri personeli kapsayan, onların haklarını alabilmelerinde ona yargı yolunu açan bir teklif geldi. Bu teklif kabul edilebilir bir teklif değildir. Sadece kendilerine Müslüman olan, sadece kendi istediklerinin mağduriyetlerine gidermeye yönelik, aynı şekilde başka mağduriyetleri görmeyen 12 Eylül ve 1971 darbeleri ile kesinlikle hesaplaşmak gibi onların mağduriyetlerini giderme amacında olmayan bir düzenleme komisyona geldi. Bu düzenlemeyi bizim kabul etmemiz mümkün değildir."

Bir basın mensubunun, "Sizin öneriniz kabul edilirse düzenlemeden kaç subay yararlanacak?" sorusuna Rasim Çakır, "5 bin civarında subay, astsubay, askeri personeli kapsayacak düzenlemelidir" dedi.


28 ŞUBAT'TA ORDUDAN ATILAN BİR İSİM

YAŞ kararlarıyla TSK'dan uzaklaştırılan subay ve astsubaylara geri dönüş yolu açılırken 1543 askerin düzenlemeden yararlanacağı açıklandı. Peki hangi yılda kaç askerin TSK ile ilişiği kesildi? 28 Şubat'ta ordudan atılan simge isim Prof. Dr. İskender Pala ne düşünüyor?

ANKARA - Türk Silahlı Kuvvetleri'nden (TSK) Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararlarıyla uzaklaştırılan askerlere yargı yolu açılıyor.

Önce atılan 1800 askerin döneceği gazetelerde haber oldu, haberlerde YAŞ nedeniyle ihraç edilenlerin başvurularını Milli Savunma Bakanlığı'nın değerlendireceği ve kabul edilirse rütbe itibariyle intibaklarının yapılacağı belirtiliyordu. Ayrıca haberlerde emekliliği hak edenlerin emekli olacağı, başka kurumda görevlendirmeler yapılacağı ve araştırma görevlisi kadroları ihdas edileceği de  yer aldı.

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, bugün düzenlemeye açıklık getirdi: ''Vaktiyle YAŞ kararı ile ihraç edilenler, YAŞ kararı olmadan ihraç edilenlere göre bir büyük mağduriyete düçar oluyorlardı. Yargıya gidemiyorlardı. Getirdiğimiz şu: Yeniden intibakları yapılarak kamu hizmetine veya emekliye dönecekler. Ancak, Bakanlığımızın bunların dönüşünü uygun görmediğini farz edelim; bir kişi dahi çıksa, bunlar bu defa vaktiyle kullanmadığı yargı hakkını kullanabilecekler.''

Milli Savunma Bakanı, 615'i subay 928'i astsubay olmak üzere toplam 1543 kişinin bu kapsamda olduğunu duyurdu. Bu arada, TBMM Milli Savunma Komisyonu'nda da bugün sözleşmeli erbaş ve er istihdamı ile YAŞ kararlarıyla TSK'dan atılanlara ilişkin düzenlemeyi içeren tasarı kabul edildi.

Peki hangi yılda kaç askerin YAŞ kararıyla ordudan ilişiği kesildi? YAŞ nedeniyle ihraç edilen subay ve astsubayların kurduğu Adaleti Savunanlar Derneği'nin raporuna göre 1990'dan bu yana TSK'dan 1637 asker uzaklaştırıldı. YAŞ'ta en fazla görevden alınan subay rütbeleri yüzbaşı ve binbaşı. Şura'da kanunen albay rütbesine kadar olan subayların durumu değerlendirilebiliyor. 1000'e yakın üyesi olan derneğin kendi çabalarıyla ulaştığı askerlerden derlediği rakamlar şöyle:

İSKENDER PALA: DÜNYAMI KÜLTÜR SANAT ÜZERİNE KURDUM

Prof. Dr. İskender Pala, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda binbaşı rütbesindeyken YAŞ kararıyla 28 Şubat döneminde TSK'dan uzaklaştırıldı.

YAŞ'la ordudan atılan subayların simge isimlerinden biri olan İskender Pala, 12 Eylül 2010 referandumunun ardından katıldığı bir televizyon programında Genelkurmay Başkanlığı'na dava açacağını söylemişti.

Peki, Prof. İskender Pala bugün ne düşünüyor?

Prof. Pala, TSK'ya dönmeyi düşünmediği mesajını verdi: "Ben dünyamı kültür sanat üzerine kurdum, İki Darbe Arasında adlı kitabımla birlikte askerliği zihnimden tamamen çıkardım. Bu konuyu konuşmak bile istemiyorum."