Gazeteci Ahmet Nesin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısı kararlarını değerlendirdi.

Albayların görev sürelerinin 2 yıl uzatılması kararına değinen Nesin, “Bu askeri şuranın ilginç bir kararı da albayların görev sürelerinin 2 yıl süreyle uzatılması oldu. Her yıl 1 yıl süreyle uzatılan bekleme süresi neden 2 yıl oldu, umarım açıklarlar” dedi.

Ahmet Nesin’in Artı Gerçek’te “YAŞ kararlarındaki iki yıl detayı” başlıklı yazısı şöyle:

Uzun zamandır beklenen Yüksek Askeri Şura Toplantısı sona erdi ve yeni kara kuvvetleri komutanı açıklandı. 1. Ordu Komutanı Orgeneral Musa Arseven kara kuvvetleri komutanı olurken, diğer komutanlar görevlerini korudular, ancak Jandarma Genel Komutanlığı İçişleri Bakanlığı’na bağlı olduğundan henüz bir değişimin olup olmayacağı belli değil.

Emekli edilen Kara Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ümit Dündar 15 Temmuz 2016’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a verdiği güvenceyle anıldı hep. Telefonda Erdoğan’a Istanbul Havaalanına gelmesini söyleyen Dündar’a Erdoğan “Sana nasıl güveneceğim” diye sorunca kendisine “Beni Devlet Bahçeli’ye sorabilirsiniz” diye yanıt vermişti.

Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler’in 30 Ağustos’a göre emekliliğine 18 gün kalınca başkanlığı bir yıl daha uzatıldı. Esasında Yaşar Güler askeri şuradan 18 gün sonra, yani 18 Eylül'de emeklilik yaşına basmış olacak. Ümit Dündar da önümüzdeki sene emeklilik yaşına basacağından dolayı, yani Güler gibi 18 gün şansı olmadığından emekli oldu.

Şimdi gözler yine MHP tarafından istendiği söylenen Jandarma Genel Komutan Yardımcısı Musa Çitil’de. Musa Çitil’in yüzbaşılıktan kalma 13 kişilik bir faili meçhul davası var. Çitil’in ayrıca sonuçlanmış bir AİHM davası var. Çitil 1993 ve 94 yıllarında gözaltına alına  Ş.E’ye işkence yapmak ve tecavüz etmekten AİHM’de yargılandı ve 1997’de AİHM, Türkiye’yi AİHS’in 3. ve 13. maddelerini ihlal etmekten suçlu buldu ve 25 bin sterlin para cezasına mahkûm etti.

Genelkurmay başkanlığı devam eden Yaşar Güler de basına sızan toplantıyla meşhur olmuştu. Ahmet Davutoğlu, Hakan Fidan ve genelkurmayı temsilen Yaşar Güler’in katıldığı toplantıdan basına “Suriye’ye 3 adam gönderirim, Türkiye’ye 5 bomba attırırım” konuşması sızmıştı.

Yazının tamamı burada.