Yargıtay 2009’da 19 madencinin öldüğü Bursa Mustafakemalpaşa’daki kazada verilen beş yıllık cezayı bozdu. Sanıkların ‘olası kasıtla adam öldürmekten’ yargılanmasına hükmeden Yargıtay’ın bu kararı Soma’da ‘taksirle ölüme sebebiyet vermek‘le yargılanan sanıklar için emsal teşkil edebilir.

Star’ın haberine göre, Bursa 3′üncü Ağır Ceza Mahkemesi, Mustafakemalpaşa’ya bağlı Bükköy’de 2009’da meydana gelen grizu patlaması davasında, aralarında Bükköy Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Nurullah Ercan’ın da bulunduğu altı sanığa ‘taksirle öldürme‘ hükmü uyarınca beş ila altı yıl arasında değişen hapis cezaları verdi.

Ancak karara itirazı görüşen Yargıtay 12′nci Dairesi, yerel mahkemenin bu kararını oybirliğiyle bozdu. Maden işletmecileri ve sorumlularının ‘olası kastla adam öldürmek‘ten ceza almalarını isteyen Yargıtay sanıklara verilecek cezanın da 20 yıldan az olmayacağına hükmetti.

SOMA’DAKİ GİBİ İHMALLER SIRALANDI

Yargıtay bozma kararının gerekçesinde, bütün ihmallerin açık olması ve tehlikenin bilinmesine rağmen gerekli önlemlerin alınmamış olmasına işaret edildi. Kararda, “Bu neticeden olası kast hükümleri uyarınca sorumlu tutulmaları gerektiği ve olası kastla adam öldürme suçunun unsurlarının oluştuğu gözetilmelidir” denildi.

Şimdi yerel mahkeme, her bir madenci için önce ‘adam öldürmekten‘ ceza verecek. ‘Olası kast‘ kapsamında müebbet hapis cezası, 20 ile 25 yıl arasında değişen hapis cezası olarak uygulanacak.

19 madenci için ayrı ayrı verilen hükümler toplanarak belirlenecek olan cezalar sonrasında her bir sanık 380 yıla varan hapis cezası alabilir.