Yargıtay, MHP’de muhalifler tarafından gerçekleştirilen kurultaydaki tüzük değişikliklerine ilişkin incelemenin, kurultayın iptali hakkında açılan davanın kesinleşmesinden sonra yapılması kararını verdi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından MHP’ye gönderilen yazıda, siyasi partilerin Anayasa’ya, kanunlara ve kendi tüzük ve programlarına uyup uymadığını denetleme ve bunların Anayasa, kanun ve tüzüğe aykırılığının tespiti halinde dava açma ve talepte bulunma görevinin kendilerine ait olduğu belirtildi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nın, tüzük incelemesini yaparken, ilk önce tüzük değişikliğinin kanunun emrettiği şekilde partinin yetkili organı olan büyük kurultay tarafından yapılıp yapılmadığına, kurultayın usulüne uygun olarak toplanıp toplanmadığına ve bu konuda yeterli karar sayısına ulaşılıp ulaşılmadığına bakacağı vurgulandı.

MHP’ye gönderilen yazıda, şu ifadelere yer verildi:

“MHP’nin 19 Haziran 2016 tarihli olağanüstü kurultayının iptali amacıyla açılan davada, Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi verdiği karar ile tüzük değişikliğine ilişkin alınan kararların açılan dava kesinleşinceye kadar tedbiren uygulanmamasına karar vermiş ve bu durumu Başsavcılığımıza bildirmiştir.

MHP’nin 19 Haziran 2016 tarihinde gerçekleştirilen Olağanüstü Büyük Kurultayı’nda parti tüzüğünde yapılan düzenlemenin incelemesinin, kurultayın iptali hakkında dava açılmış olması ve bu dava hakkında Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’nce tedbir kararı verildiğinin anlaşılması karşısında, anılan bu kurultayın iptali davasının sonucunun kesinleşmesinden sonra yapılmasına karar verilmiştir.”