Yeni Başsavcı Hasan Erbil’in HSYK’ya çalışmak istemediği savcıların yer aldığı bir liste verdiği ortaya çıktı.

Gazete Vatan / Kemal Göktaş

HSYK’NIN Adli ve İdari Yargı Yaz Kararnamesi ile başsavcılıklar ve başsavcı vekilliklerinde kapsamlı değişimler oldu. Birçok başsavcı ve başsavcı vekili, düz savcı olarak atanırken, yerlerine düz savcı olarak görev yapan yeni isimler getirildi. YARSAV, Ömer Faruk Eminağaoğlu, Hasan Ali Atay, Zekeriya Sevimli, Ahmet Taşyurt, Ruşen Gültekin gibi 40’a yakın YARSAV üyesinin kararname ile başka illere atandığını açıkladı.

Kararname ile 32’si il olmak üzere 84 başsavcılığa yeni atama yapıldı. İzmir, Kocaeli, Uşak, Eskişehir, Denizli, Samsun, Edirne, Balıkesir, Trabzon, Malatya, Bilecik, Kırıkkale, Kütahya, Diyarbakır, Çanakkale, Çankırı, Aksaray, Sakarya, Niğde, Hatay, Manisa, Antalya, Yozgat, Siirt, Kars, Sivas, Adıyaman, Batman, Gaziantep, Kilis, Tunceli, Van başsavcıları değişti. 15 ilin başsavcısı tenzili rütbeye uğratıldı. HSYK ayrıca 24 Başsavcı Vekilliği için de yeni isimler belirledi. Demokrat Yargı Genel Sekreteri Kemal Şahin, Ankara Kazan’dan Küçükçekmece Hâkimliğine atandı. Ankara savcılarından Ali Velioğlu Adana, Osman Nuri Yeğenoğlu Kocaeli, Zihni Aslan Samsun, Ferhan Özdemir Gaziantep, Kazım Şıngar Sivas, Ali Eker Yasan Malatya, Adil Acar Erzurum M. Şahin Tanrıöver Kayseri, Halil Acıoğlu Sivas, Salim Demirci Kahramanmaraş’a atandı. Ankara hakimlerinden Rabia Mollaoğlu Öztürk Zonguldak, Funda Baştımar (Gölbaşı) Diyarbakır’a gönderildi.

YENİ BAŞSAVCI İSTEMEDİ

Kararnameyle 16 Yargıtay savcısı ile 18 Yargıtay tetkik hakimi başta İstanbul olmak üzere çeşitli illere dağıtıldı. Edinilen bilgiye göre HSYK’nın Yargıtay savcılarının görev yerlerini değiştirmesine Yargıtay Başsavcılığı’ndan HSYK’ya gönderilen bir liste etkili oldu. Geçen ay seçilen Başsavcı Hasan Erbil’in birlikte çalışmak istemediği isimleri HSYK’ya bildirerek, atamaların yapılmasını sağladığı belirtildi. Buna göre Yargıtay Cumhuriyet Savcıları İbrahim Öcalan Bakırköy, Mehmet Mahir Kara İstanbul, Kamil Uzman Zonguldak, Ufuk Şimşek Bursa, Hasan Ali Atay Adana, Ali Elbeyli Kayseri, Mustafa Aksu Gebze, Bülent Savtok Mersin, Yusuf Sarıbay K. Çekmece, Ruşen Gültekin Gaziantep, Ahmet Taşyurt Ş. Urfa, Fatih Yılmaz Diyarbakır Savcılığı görevine atandı. Yargıtay savcılarından Ömer Faruk Eminağaoğlu İstanbul, Zekeriya Sevimli Üsküdar, İdris Taşcan Gaziantep, Aysel Sevcan Bakırköy hakimi oldular. Yargıtay tetkik hakimleri Zehra Şener ve Tahsin Şener Bakırköy, Ercan Turan İzmir, Zeynep Kılıç Ümraniye, Giray Algan Gölbaşı, Feyza Sarısoy Kadıköy, Fatma Seyhan Keleş Sincan, Fatma Duru Kadıköy, Semra Turan İzmir, Mine Arısoy, Mehmet Uslu, Alpaslan Uz, Aytekin Özanlı ve Savaş Çelik İstanbul, Suzan Polat Doğubeyazıt, Hüseyin Mecek Batman, Hazmi Emirhasanoğlu Ordu hakimi olurken Cesur Aykul Düzce Savcılığı’na getirildi.  

'YÜZ KARASI BİR KARARNAME!'

ERGENEKON Davası’nın tutuksuz sanıklarından Erzincan Eski Başsavcısı İlhan Cihaner, CHP’den milletvekili seçildiği Denizli’de mazbatasını aldı. Cihaner, Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu’na (HSYK) ağır eleştirilerde bulunarak, "Hakimler ve Savcılar Kararnamesi, siyasi iktidarın HSYK’yı nasıl bir mekanizma haline getirdiğinin, siyasetin nasıl bir aparat haline getirildiğinin en güzel örneğidir. Son yargı kararnamesi yüz karası bir kararnamedir" dedi.

Denizli’den seçilen milletvekilleri bugün mazbatalarını İl Seçim Kurulu Başkanı Hakim Necla Akkuş’tan aldı. İlk mazbatayı MHP Genel başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Emin Haluk Ayhan aldı. Ayhan, "MHP seçim sonuçlarını değerlendirmeye devam ediyor. Kongre süreci başlamıştır. İktidarı, muhalefetiyle ülkeye en iyi şekilde hizmet etmek için elimizden geleni yapacağız" dedi.
Ayhan’ın ayrılmasından kısa süre sonra CHP’den milletvekili seçilen Adnan Keskin ile İlhan Cihaner seçim kuruluna geldi. Mazbatasını alan Keskin, 12 yıl sonra siyasete dönüş yaptığını belirterek, "Türkiye önümüzdeki süreçte devasa sorunlarla boğuşacak. CHP de tarihi misyonuna uygun şekilde görevini yapacaktır. Ben de partimin ve halkımın hizmetinde olacağım" diye konuştu.

’YARSAV VE YARGI- SEN YÖNETİMİ CEZALANDIRILDI’

İlhan Cihaner ise, mazbatasını aldıktan sonra basın mensuplarına açıklamalarda bulundu ve son yargı kararnamesini değerlendirerek, HSYK’yı ağır dille eleştirdi.
Kendisi hakkında soruşturma başlatan Erzurum özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal’ın son HSYK Kararnamesi ile Antalya’ya atanması konusundaki soruyu cevaplandıran Cihaner şunları söyledi:

"Bu konuda somutlaştırmadan şunu söylemek istiyorum. Hakimler ve Savcılar Kararnamesi, siyasi iktidarın HSYK’yı nasıl bir mekanizma haline getirdiğinin, siyasetin nasıl bir aparat haline getirildiğinin en güzel örneğidir. Başta YARSAV, Yargı-Sen ve Demokrat Yargı olmak üzere siyasi iktidarla uyuşmayan ne kadar örgütlü yapı varsa, örgütlenme yapısı içinde bulunan dernek, sendika varsa, hepsinin yöneticileri biçilmiş durumda. Uluslararası sözleşme ve teammüllere, yerleşik uygulamalara, liyakata ters düşecek bir çok atama yapıldı. YARSAV’ın kurucu kadroları, Yargı-Sen’in kurucu kadroları, yeni oluşmuş yönetim kurulu, bilgileri ve talepleri dışında cezalandırıldı bu kararnameyle. Liyakatlarıyla, kıdemleriyle uygunsuz atamalara tabi tutuldular. Anlaşılıyor ki, yargıyı şu ana kadar getirdikleri yer bile yeterli gelmiyor siyasi iktidara. Daha da ileriye götürmeye çalışıyorlar yargının aklaştırma sürecini, yargının iktidarla bir hale getirilme sürecini. Onun için somutlaştırmadan söylüyorum, son yargı kararnamesi gerçekten yüzkarası bir kararname. Özellikle örgütlü yapılara karşı, örgütlenme özgürlüğüne karşı vurulmuş çok büyük bir darbedir."

DEMOKRAT YARGI: NEFRET EYLEMİ

HSYK’nın Kazan hakimi iken talebi olmamasına rağmen Küçükçekmece’ye tayinini çıkardığı Demokrat Yargı Derneği Genel Sekreteri Kemal Şahin ise atamanın “sürgün” olduğunu belirterek, “HSYK’nın bu uygulamalarını nefret eylemleriyle, ayrımcılık eylemleriyle mücadele eden komisyonların mercek altına alması lazım. Kendisinden olmayan herkes cezalandırılıyor. Yeni HSYK bu uygulamalarla hakim ve savcılar arasındaki sosyal barışı da bozmuş durumda” dedi.

YARSAV: KIYIM OPERASYONU

YARSAV Genel Sekreteri Leyla Köksal Tarhan, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK) dün yayınlanan yaz kararnamesinin, “yargıyı ele geçirme ve kıyım operasyonu” olduğunu söyledi. Tarhan, “YARSAV’ın başta kurucu başkanı olmak üzere, kurucu üyeleri ve ilk yürütme organında yer alan yöneticileri, talepleri olmadan atanmıştır. Siyasal iktidarın taraf olduğu davalarda görev yapan yargıç ve savcılar terfi ettirilmiş, siyasal iktidara aykırı kararlara imza atan yargıç ve savcılar sürgüne tabi tutulmuşlardır” dedi.