Yargıtay polisin gözaltı sırasında bir eylemcinin kolunu bükmesini haksız tahrik saydı; eylemciye verilen cezayı bozdu. Dava yeniden görülecek

Antalya’da 7 Mayıs 2012’de parasız eğitim için Milli Eğitim Müdürlüğü kapısına kendini zincirleyen üniversite öğrencisi Gülçin Bulut gözaltına alınmış, 'görevini yaptırmamak için polise direnme' suçlamasıyla tutuklanmıştı. Antalya 8’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada Bulut’a yedi ay 15 gün hapis cezası verilmiş, ceza 4 bin 500 TL paraya çevrilmişti. Bulut yaklaşık bir ay cezaevinde kalmıştı.

Temyiz dilekçesinde, Bulut’un şikayetçi polis memurlarına kasten bir davranışı olmadığı, bileklerine kelepçe takılması ve zorla götürülmesi sırasında, can acısıyla gayri iradi yaptığı hareketin kamu görevlisine direnme olarak kabul edilmesinin hukuki olmadığı savunulmuştu. Ayrıca Bulut’un “Polisler beni alırken kollarımı büküp işkence yaptı. Ben de refleks olarak tekme attıysam bilmiyorum. Tekme attığımın farkında değilim” yönündeki ifadesinden, mahkemenin ‘pişmanlık göstermeme’ yorumu çıkarmasının da hukuki olmadığını belirtilmişti.

İtirazı değerlendiren Yargıtay 5’inci Ceza Dairesi, polis memurlarının gözaltı sırasında sanığın kolunu bükmelerinin haksız tahrik oluşturduğu yönünde karar vererek yerel mahkemenin kararını bozdu. Yargıtay, Bulut’a birden fazla polise direnme nedeniyle zincirleme olarak ceza verilmesini uygun bulmayıp tek bir direnme bulunduğuna hükmetti.

Avukat Münip Ermiş, kararda hukuksal olarak çok önemli iki nokta bulunduğunu söyleyerek, "Birincisi gözaltı sırasında kol bükmek haksız bir fiildir, buna yönelik olarak göstericinin polise karşı eylemi de haksız tahrik altında işlenmiş bir eylemdir" dedi.

Bu karar sonrası polisin beden gücü kullanırken de orantılı davranmak zorunda olduğunu dile getiren avukat Ermiş şöyle devam etti: “Özellikle çok sık yaptıkları gibi kolunu bacağını bükerek, yerde sürükleyerek, kafasından, kulağından tutarak sanığı otobüse sürüklemek Yargıtay’ın bu kararından sonra meşru bir davranış olmayacaktır. Yani burada zor kullanma gücünün meşru sınırlar içerisinde nasıl kullanacağı konusunda yeni bir bakış açısı getirilmiştir. ‘Orantılı, orantısız güç kullanma’ tartışmasında Yargıtay’ın kol bükmeyi haksız bir eylem olarak nitelendirmesi çok önemli. Benzer olaylarda Yargıtay’ın bu kararı, bir ilk teşkil ediyor.”