Karadeniz Gündem’den Gençağa Karafazlı ve Musa Yazıcı’nın haberi yargının düşündürücü durumunu ortaya çıkardı:

ADALETE BAK: IRKÇI VE CİNSİYETÇİ SÖZLER 'ÖZGÜRLÜK', GAZETECİ ELEŞTİRİSİ SUÇ...

Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı’ya yönelik yerel gazetede yer alan “Kürtleri Kocasız Rizelileri Susuz Bıraktı” haberine ceza.

Bakırcı’nın "Kürt Kuma" Önerisi ise İfade Özgürlüğüymüş!

Rize Başsavcılığı,  Kürt Sorununa çözüm için "Kürt kuma" önerisi getirdiği için kadın hareketince kınanan, partisince de 3 ay geçici uzaklaştırma alan Rize Belediye Başkanı Bakırcı’nın sözlerini ifade özgürlüğünün bir parçası olarak görüp, şikâyetle ilgili takipsizlik kararı verirken, Rize Asliye ceza mahkemesi Bakırcı’ya yönelik yerel bir gazetede yer alan “Kürtleri Kocasız Rizelileri Susuz Bıraktı”  haberine  ceza verdi.

Rize’de günlük yayın yapan yerel Vira Karadeniz gazetesi imtiyaz sahibi Ahmet Topçu 23 Ağustos 2010 tarihinde Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı ile ilgi yayınladığı “Kürtleri Kocasız Rizelileri Susuz Bıraktı” başlıklı haberi nedeniyle cezalandırıldı.

Vira Karadeniz gazetesi imtiyaz sahibi Ahmet gazetesinde  ramazan ayında Rize’de suların kesilmesi üzerine  “Kürtleri Kocasız Rizelileri Susuz Bıraktı” başlığıyla yayınladığı haberde, “Kürt sorununa abuk subuk çözümler arayan Bakırcı, Türkiye’nin en çok yağış alan ili Rize’de, su sorununa bir türlü çözüm bulamadı. İftar sonrası kahvelerde susuzluğun şokunu yaşayan vatandaşlar ‘Kürtlerin yerini biz aldık, bu ramazan günü bizi susuz bıraktı. Kürtlere çözüm bulmaya çalışacağına 5 senedir Rize’nin su sorununa çözüm bulsaydı. Kürtleri kocasız Rizelileri susuz bıraktı” şeklinde konuşuyorlar’” diye yazmıştı.

RİZE BELEDİYE BAŞKANI BAKIRCI DAVA AÇTI

Vira Karadeniz gazetesinde yer alan haber sonrası Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı avukatı Yunus Çoruh aracılığıyla Rize cumhuriyet savcılığına başvurarak Ahmet Topçu’nun yayınladığı haberin kişilik haklarına yönelik hakaret içerdiğini iddia ederek şikâyetçi olmuştu.

Bakırcı’nın şikâyeti sonrası Rize 2. Asliye ceza mahkemesinde görülen davanın duruşmasında karar çıktı. Mahkeme Ahmet Topçu’yu belediye başkanı Halil Bakırcı ile ilgili yayınladığı “Kürtleri Kocasız Rizelileri Susuz Bıraktı” başlıklı haberin kişilik haklarına yönelik saldırı olduğu gerekçesiyle 11 ay hapis cezasıyla cezalandırdı.

Mahkeme cezayı verdikten sonra hükmün geri bırakılmasına da karar verdi. Ahmet Topçu duruşma sonrası, verilen hapis kararına itiraz edeceğini açıkladı. Topçu, kararı düşünce ve ifade özgürlüğüne yönelik bir karar olarak değerlendirdi.