AKP'nin hazırladığı 4’üncü Yargı Paketi’nin mağdurdan çok faile yarayacağını belirten Urfa Barosu Kadın Hakları Merkezi üyesi Ayşe Şehriban Demirel, "Cinsel istismar olaylarında makul şüphe yerine somut delil aranmasının faili koruma anlamına gelecek” dedi.

Meclis Adalet Komisyonu’nda görüşmeleri tamamlanan 4’üncü Yargı Paketi olarak bilinen “Ceza Muhakemesi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” 23 Haziran’da kabul edildi. 4’üncü Yargı Paketi’nde yer alan “katalog suçlar” için “somut delil” şartı aranması tartışma yarattı. Pakete ilişkin kadın örgütleri “Kadın ya da çocuğa yönelik cinsel suçlarda tutuklama imkânsız hale gelecek” uyarısında bulundu.

Emrullah Acar'ın Mezopotamya Ajansı'nda yer alan haberine göre, Urfa Barosu Kadın Hakları Merkezi üyesi Ayşe Şehriban Demirel, kadın ve çocukların maruz kaldığı cinsel istismar olaylarında makul şüphe yerine somut delil aranmasının “faili koruma” anlamına geldiğini söyledi.

‘MAĞDURİYET YARATACAK’

Daha önce yapılan yasal düzenlemelerde kadın ve çocukları koruyacak bir düzenlemenin yapılmadığına dikkati çeken Demirel, “Son dönemde iktidarın özellikle kadınlar ve çocuklara dönük işlenen suçlara dair yaptığı düzenlemeler, faili cezalandırma, hakkında doğru bir soruşturma yapmaktan ziyade, mağduru daha fazla mağdur etmeye yönelik düzenlemelerdir” diye konuştu.

Yapılacak düzenleme ile birlikte katalog suçlarda bir kişinin tutuklanabilmesinin kuvvetli suç şüphesinin somut delile dayanmasına bağlı hale getirileceğini hatırlatan Demirel, “Zaten birçok suçta adil yargılama yapıldığı zaman somut delil aranıyor, ancak bu düzenleme ile birlikte mağdur olan çocuk ve kadınlardan ses kaydı, görüntü şeklinde bazı deliller istenecek” ifadesini kullandı. 

‘FAİLE YARAYACAK’

Yapılan düzenlemenin özellikle çocuk ve kadınlara karşı suç oranını artıracağını dile getiren Demirel, faillerin cezasızlıktan “güç” alacağını sözlerine ekledi. Kadınların cezasızlık politikalarına karşı mücadelesini büyüttüğü bir dönemde söz konusu düzenlemenin yapıldığına dikkati çeken Demirel, “Faillere cesaret verilmesi kabul edilemez. Özellikle pandemi sürecinde birçok yasal düzenlemenin askıya alınması ve İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesiyle birlikte kadınlara, çocuklara karşı işlenen suçlarda mağdurları koruyacak düzenlemelerin yapılmadığı gözlemlendi. 4’üncü Yargı Paketi de mağdurları korumaktan çok faile yarayacak. Bu düzenlemeler mevcut iktidarın kendi yargı sistemini de hiçe sayması anlamına geliyor” şeklinde konuştu.

AKP iktidarının kadın politikalarını eleştiren Demirel, “İktidar kadın mücadelesini kriminize etmeye çalışıyor. Bu alanda mücadele eden dernekler kapatılıyor, kadınlar tutuklanıyor. Ayşe Gökkan gibi birçok arkadaşımız kadın mücadelesinde yer aldıkları için cezaevinde tutuluyor. İktidar kadınlara, çocuklara karşı işlenen suçları azaltmaktan çok, bu suçlara karşı mücadele eden kişiler ile mücadele ediyor. Ancak buna karşı her alanda mücadelemiz devam edecek”  ifadelerini kullandı.

BİRLİKTE MÜCADELE VURGUSU

Demirel, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kadın hukukçular olarak yapılan düzenlemelere, kadın haklarına saldırılara karşı yerimizi alacağız. Mevcut iktidar yaptığı düzenlemelerle kadın hakları, hukukun üstünlüğünü hiçe saymakta. Kadın örgütleri olarak daha fazla birlikte mücadele etmemiz gerekiyor. Kadın ve çocuklara karşı işlenen suçlara karşı mücadelemiz hem yargı önünde, hem de kamusal alanda büyüyerek devam edecektir. Biz hiçbir zaman bu mücadelemizden vazgeçmedik ve vazgeçmeyeceğiz.”