Kemal Göktaş / Vatan

Mahkeme Dink ailesinin avukatlarının talebinin aksine cezanın üst sınırını uygulamadı. Böylece Samast’ın cezaevinde kalacağı süre infaz hesabına göre 2 yıl 2 ay düştü.

“Taş atan çocuklar” yasası

Samast’a bir kıyak da Meclis’ten gelmişti. Kamuoyunda “taş atan çocuklar” için çıkarıldığı bilinen yasadan, sadece taş atan çocukların değil, Hrant Dink cinayetinin tetikçisi Ogün Samast da yararlandı. Davası özel yetkili mahkemeden çocuk mahkemesine gönderilen Samast, bu yasanın getirdiği indirimlerden de yararlanacak.

Samast 22 yıl 10 ay hapis ceza aldı. Taş atan çocuklar yasasından önce, bu suçu bir örgüt faaliyeti kapsamında işlediği için cezasının 4’te 3’ünü yatacaktı. Ancak taş atan çocuklar için çıkarılan yasa, çocuklar için bu oranı 3’te 2 olarak belirledi. Yani Samast’ın Dink cinayetinden cezaevinde kalacağı süre 15 değil, 17 yıl olacakken, taş atan çocuklar için çıkarılan yasa, kurşun atan için de işletilince yatacağı cezada 2 yıllık bir indirim oldu.

Samast’ı bekleyen bir başka indirim ise halen devam eden “terör örgütü üyeliği” davasında olacak. Terörle Mücadele Kanunu’nun 5. maddesinin çocuklar açısından uygulanmayacağına ilişkin hüküm yer aldı. Samast’a “terör örgütü üyeliği” suçundan 10 yıla kadar hapis isteniyordu. Ancak yasaya göre Samast’a bu suç için verilecek ceza en fazla 6 yıl 8 ay olacak. Yani Samast 3 yıl 2 ay ceza indiriminden faydalanacak. Üstelik bu cezanın infazı da 4’te 3 oranında değil, yasa değişikliğinden sonra 3’te 2 oranında olacak. Yani mahkeme üst sınırdan ceza verseydi ve Meclis, Samast’ı taş atan çocuklar yasası kapsamına almasaydı, Samast 36 yıl ceza alacak ve bunun 4’te 3’ünü, yani 27 yılını yatmak zorunda olacaktı. Bu durumda 4.5 yıldır tutuklu bulunan Samast, 22.5 yıl sonra tahliye olacaktı. Mahkeme ve Meclis’in indirimlerinden sonra, Samast’a örgüt üyeliğinden üst sınırdan ceza verilse bile, alacağı ceza en fazla 29.5 yıl hapis olacak. Bu cezanın infazı da 19 yıl 8 ay. Yani 15 yıl 2 ay sonra tahliye olacak.

Bu indirimlerle Samast’ın cezaevinde yatacağı süre toplamda 7 yıl 4 ay düşürülüyor.