ABD'nin Rus yapımı S-400 yaptırımları nedeniyle Türkiye'ye yaptırım kararı alması Amerikan basınında geniş yer buldu. Amerikan gazeteleri, bu yaptırımların taraflar arasındaki görüşmelerde uzlaşma sağlanmaması sonrasında ülke yasaları uyarınca hayata geçirildiğini vurguladı, CAATSA'nın ilk kez bir NATO müttefikine karşı uygulandığına dikkat çekildi. Yorumlardan bazıları şöyle:

AP: DAHA FAZLA GERİLİM YAŞANACAK

Amerikan haber ajansı AP, Trump yönetiminin kararının 'Joe Biden'ın Beyaz Saray'a gelmesi öncesinde iki ülke arasında daha fazla gerilime zemin hazırladığı' yorumu yaptı. Haberde, "Bir NATO müttefikine karşı atılan bu adım, Washington-Ankara ilişkileri açısından hassas bir zamana denk geliyor" denilerek S-400'lerin yanı sıra Türkiye'nin Suriye politikası, Dağlık Karabağ ve Doğu Akdeniz gibi konularda da anlaşmazlık yaşandığına dikkat çekildi.

'İLK KEZ BİR AMERİKAN MÜTETFİKİNE KARŞI KULLANILDI' 

AP, "Yönetimin gerekli sebep gördüğü takdirde Rusya'ya baskı yapmasını amaçlayan 2017 tarihli yasa uyarınca gereken yaptırımlar, Trump'ın dönemi son bulurken ilişkilere yeni bir belirsizlik unsuru katıyor. CAATSA adı verilen bu yasa, ilk kez bir Amerikan müttefikini cezalandırmak için kullanıldı" ifadelerini kullandı. Haberde Ankara'nın S-400'leri ekim ayında test ettiği, bu durumun CAATSA nedeniyle ABD'de Kongre üyelerinin tepkisini çektiği, Trump'ın ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la şahsi ilişkileri nedeniyle yaptırımları bir süredir ertelediği belirtildi.

CNN'E KONUŞAN YETKİLİLER: S-400'LER F-35'LER İÇİN TEHLİKELİ

CNN'in haberinde, Amerikalı yetkililerin krizi çözmek için 'Türkiye'ye yeterince zaman tanındığı' ancak bir uzlaşmaya varılamadığı yönündeki açıklamalarına yer verildi. CNN, ABD'li savunma yetkililerinin S-400'lerin Türkiye'nin entegre hava savunma sistemine dahil edilmesi sonucunda Amerikan F-35 uçakları hakkında kasten veya kasıtsız olarak kritik bilgiler elde edebileceğinden endişelendiğini vurguladı.

ABC NEWS: KONGRE TRUMP'IN ELİNİ ZORLADI

ABC News'un haberinde, Kongre'nin son savunma yasasına Türkiye'ye CAATSA yaptırımlarının 30 gün içinde uygulanması için eklediği maddeleri Trump'ın elini zorladığı belirtildi. Haberde, "Türkiye'nin Amerikan yaptırım yasalarını ihlal ederek bir Rus yapımı füze savunma sistemi almasından bir buçuk yıl sonra, Trump bir NATO müttefikine karşı yaptırım kararı aldı" denildi. ABC News "Trump'ın bu yaptırımları hayata geçirmeyi reddetmesi Kongre'de her iki partinin de tepkisini çekmişti. Fakat yaptırımları hayata geçirmesi de şimdi, Türkiye ve ile ABD gibi Batılı müttefikleri arasındaki ilişkilerin kötüleştiği bir zamanda, Cumhurbaşkanı Erdoğan dahil, Türkiye'yi öfkelendirdi" ifadelerini kullandı.

USA TODAY: TRUMP UZUN ZAMANDIR BASKI ALTINDAYDI

USA Today gazetesinin haberinde, Trump'ın görevi bırakmasına haftalar kala alınan kararın zamanlamasına dikkat çekildi. "Trump yönetiminin yaptırımları dayatmak için niçin şu ana dek beklediği bilinmiyor. Türkiye Rus askeri sisteminin alımını bir yıldan uzun süre önce tamamlamıştı" denilen haberde, Trump'ın uzun zamandır Türkiye'ye yumuşak davranmakla eleştirildiği ve Amerikan yasalarının gerekli gördüğü bu yaptırımları niçin ertelendiğinin sorgulandığı belirtildi. 

REUTERS: CAATSA İLK KEZ BİR NATO MÜTTEFİKİ ÜZERİNDEN UYGULANIYOR

İngiliz haber ajansı Reuters ise kararın iki NATO müttefik arasında zaten gergin olan ilişkileri daha da zor bir zemine taşıyacağı yorumu yaptı. Reuters, ABD'nin Rusya, İran ve Kuzey Kore'yle mücadele etme amacıyla kabul ettiği CAATSA yasasının ilk kez bir NATO müttefiki üzerinden uygulandığını yazdı. Ajans, "Trump'ın başkanlığının son günlerinde yürürlüğe konan yaptırımlar, Ankara'nın Demokrat Joe Biden'la ilişkilerine de muhtemelen etki edecektir" ifadelerini kullandı.

Demokrat Parti'nin Senato Dış İlişkiler Komitesi'ndeki kıdemli üyelerinden Senatör Bob Menendez ise karardan memnun olduğunu duyurdu. Menendez Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Tehlikeli ve açıklanamayan ertelemelerin ardından, Trump yönetiminin Türkiye'ye CAATSA yasasının gerekli gördüğü şekilde S-400 alımı nedeniyle geciken yaptırımları nihayet uyguladığını görmekten memnunum" dedi. 

'ERDOĞAN'A AÇIK MESAJ'

 Demokrat Partili bir diğer senatör Chris Van Hollen ise "Başkan Trump'ın Türkiye'den ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan hesap sormayı tekrar tekrar reddetmesini seyrettikten sonra, bu yönetimin -ancak Kongre'nin harekete geçme tehdidi üzerine olsa bile- bu uygulanması gerekli yaptırımları nihayet yürürlüğe koymasından memnunum" diye konuştu. Van Hollen, "Bu önlemler, Erdoğan'a açık bir mesaj gönderiyor: Bizim ve sadık NATO müttefiklerimizin ulusal güvenliğinin altını herhangi bir sonuçla karşı karşıya kalmadan uymasına izin vermeyeceğiz" dedi. Cumhuriyetçi Senatör James Risch de 'yaptırımların vaktinin çoktan geldiği' yorumu yaptı.

Kaynak: Dış Haberler