Muğla Milas ilçesi İkizköy yakınındaki Akbelen ormanında yangın önleme bahanesiyle ağaçlar katledildi.

Yeniköy-Kemerköy santraline kömür temini için kesilmek istenen Akbelen ormanını korumak için köylüler haftalardır nöbet tutuyorlar.

Evrensel’den Özer Akdemir’in haberine göre, yaklaşık 100 ağacın kesildiği bilgisi gelirken, köylüler kesilen ağaçları vermemek için iş makinelerinin önünde oturma eylemi yapıyorlar.

“KOCAMAN AĞAÇSIZ BİR BANT VARKEN ORMANI KESTİLER”

Günlerdir devam eden yangınların Yeniköy Kemerköy Termik Santrali'ne sıçrama bahanesiyle Akbelen ormanının katledilmek istendiğini belirten İkizköy Çevre Komitesinden Deniz Gümüşel, "Burası dere yatağı. Burası zaten şirketin daha önce kamulaştırdığı alanlar. Burada çok büyük zeytinlikler vardı. Bu zeytinliklerin önemli bir kısmı, 100-150 yaşında zeytinler köklendi ve kesildi. Kocaman ağaçsız bir bant var zaten burada. Yani Dere kenarından ormana kocaman ağaçsız bir bant varken o bantın üstünden ormanın eteğini tıraşlamış adamlar. Gördüğümüz kadarıyla 100 civarında ağacı kesmişler" dedi.

"AĞAÇ KESİMLERİNİN YANGINLA İLGİSİ YOK"

Yapılan ağaç kesimlerinin kesinlikle yangın için olmadığını belirten Gümüşel, "Yangın için yapılmış bir şey olsa derenin öbür taraflıda İkizköy'ün, Işıkdere'nin ağaçları duruyor. Orayı yaparlar. Yani bahane. Akbelen ormanını kestiler" diye konuştu.

Kesim yapılan alanın termik santrale 8 km, yangının hâlâ devam ettiği Fesleğen yaylasına da 15 km uzaklıkta olduğunu belirten Gümüşel, "Yangın önleme falan değil bu. Resmen yangını fırsat bilip ormana girdiler" dedi.

Termikçi şirketin yangın için önlem almak istiyorsa öncelikle gidip kömür sahasının üzerini kapatması gerektiğini ifade eden Gümüşel, "Her sabah orada cayır cayır yanan kömürün dumanının içine uyanıyoruz biz" dedi.

KESİLEN AĞAÇLARI VERMİYORLAR

Günlerdir bölgede Akbelen ormanının kesilmemesi, kömür ocağı olmaması için nöbet tutuklarını aktaran Gümüşel şunları söyledi:

"Biz hâlâ alandayız. İş makineleri ile ağaçları köklemeye geldiler. Arazi araçları, iş makineleri ile buradalar. Biz de oturduk önlerine, araçları geçirmiyoruz, kesimin yapıldığı yere göndermiyoruz. Jandarmanın gelip tutanak tutmasını istiyoruz. Savcılığa suç duyurusunda bulunacağız YK Enerji hakkında. YK Enerji kendi alanı içerisinde olmayan orman alanında kesim yaptı. Tamamen suç işliyorlar. Orman değil YK Enerji kesiyor burasını."

“UTAN LİMAK!”

Nöbet alanında bekleyen yaşam alanı savunucuları, ağaç kesimlerini protesto etmek için Yeniköy Kemerköy Termik santrali önüne giderek protesto eylemi yaptılar.

"Her ağacı tek tek savunacağız" yazılı pankartın arkasında İkizköy Çevre Komitesi'nden yaşam savunucuları "Limak Akbelenden defol", "Akbelen ormanını vermeyeceğiz" sloganlarını attılar.

Her tarafta orman yangınları yaşanırken Limak'ın da ormanları yok etmeye çalıştığını belirten yaşam savunucuları "Utanın! Bu ormanları size vermeyeceğiz" dediler.

Ağaçları kesen şirket çalışanlarını alana sokmayan yaşam savunucuları, "Sizin yaptığınızın yangınla alakası yok. Gidin önce cayır cayır yanan kömürlerinizin üstünü kapatın. Maden Kanunu'na uyun. Her şeyiniz yasa dışı sizin. Haram olsun" diye tepki gösterdiler.