HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk’un annesi Hatun Tuğluk’un cenazesine yapılan saldırıya tepkiler sürüyor.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayhan Yalçınkaya, sosyal medya hesabı üzerinden çağrıda bulundu. Yalçınkaya, “Hatun ana için nerede cem tutuluyorsa oranın kapılarını sonuna kadar açın!” dedi.

Alevilik üzerine çalışmalarıyla da tanınan Ayhan Yalçınkaya, “Hatun Analar için sızlayan herkese ve Hatun Ana gibi mezarsız, topraksız bırakılan herkes için Cem olun” diyerek, şu çağrıda bulundu:

“Bütün Alevilere, Alevi örgütlerine, dedelere, analara, babalara, halifelere, dedebabalara, şeyhlere, rayberlere, rehberlere, zakirlere, pirlere, anabacılara, anasultanlara, dikmelere, çıkmalara… Akla kim geliyorsa tümüne açık çağrımdır! Bu akşam, yetişmez derseniz yarın akşam, olmadı derseniz ertesi akşam, cemevlerinin, damevlerinin, meydanevlerinin, babadamların, hangahların, dergâhların, aklınıza neresi geliyorsa, nerede cem tutuluyorsa oranın kapılarını sonuna kadar açın!

Yüzlerce yıllık tarih öğretmediyse Hatun Ana öğretti! Ölüsüne sahip çıkamayan dirisine sahip çıkamaz, ölüsünü veren dirisini verir! Bir akşam açın kapılarınızı herkese, içi Hatun Analar için sızlayan herkese ve Hatun Ana gibi mezarsız, topraksız bırakılan herkes için, Kürt, Türk, Ermeni, trans, sahipsiz, kimliksiz… Mezarsız gömülen herkes için Cem tutun, Cem olun! Ölünüzü yerde bırakmayın. Madem ki onları ölülerimizi bir yerde gömdürmediler, öyleyse her yerde, her yere gömelim! Burada ve yurt dışında, tüm cemhanelerimizde, içi sızlayan herkesle… Yoksa bu yükü kaldıramayız! Bir akşam, aynı saatte, her yerde, Hatun Ana’nın ölü canının etrafında cem oluna! Ölülerimiz için değil, dirilerimiz için!” 

ALEVİ ÖRGÜTLERİNDEN TEPKİ

Hatun Tuğluk’un cenazesine katılanlara saldırıya Alevi örgütleri de tepki gösterdi.

AKD Genel Başkanı Doğan Demir: Toprağa gömülen bir cenazenin tehditle mezarından çıkarılarak tekrar morga götürülen bir ülke olduk. Yazıklar olsun, lanet olsun!

PSAKD Genel Başkanı Gani Kaplan: İnsan olduğum için utandığım bir gün yaşadım. HDP Önceki Milletvekili Aysel Tuğluk’un Hatun Tuğluk’un hakka yürüdü. Cenaze erkanı yürütüldükten sonra,cenaze sırlanmak üzere Ankara Gölbaşı İncek’de bulunan mezarlığa götürüldü.Cenaze toprağa verildiği sırada ırkçı saldırılar başladı..Mezarın üstü kapatıldı. Saldırının dozu artmaya başlayınca,İlgili Bakanlık,Vali ve Emniyet arandı ne yazık ki güvenlik güçleri arkadaşlar ‘lütfen dağılın’ gibi nazikçe uyarılar yaparak kalabalığın çoğalmasına yardım ettikten sonra,Cenaze sahipleri Tuğluk’un cenazesini, mezarı yeniden açarak cenazeyi Dersim’de sırlanmasına karar verdi.Irkçılığın geldiği boyut çok korkutucu.

Garip Dede Dergahı Başkanı Celal Fırat: Bu vicdansızlık kabul edilemez, lanetliyorum. Aysel Tuğluk’un annesi Hatun Tuğluk’un toprağa verildiği sırada ırkçı saldırı yaşandı. Saldırganlar burada şehitler yatıyor, Aleviler, bölücüler,Ermeniler giremez diye slogan atan kalabalığa müdahale etmeyen zihniyeti iyi tanıyoruz. Akşam saatlerinde defnedilen cenaze topraktan çıkarılarak, tekrar Yenimahalle Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Cemevi’ne götürüldü. Bugün Dersime götürülüp toprağa verilecek, bir cenazeye saldırmaktan aşağılık daha ne olabilir ki. Aileye sabırlar diliyor,toplumu pimi çekilmiş el bombasına çevirenleri kınıyorum.