2018 yılında Nobel Barış Ödülü'ne layık görülen, IŞİD tarafından kaçırılıp cinsel ve fiziksel şiddete maruz bırakılan binlerce Ezidi'den olan kadın hakları savunucu Nadia Murad, yakalanan IŞİD'lilerin Nürnberg mahkemelerine benzer bir şekilde yargılanması gerektiğini söyledi.

IŞİD lideri Ebubekir el- Bağdadi'nin dün ölmesinin ardından Twitter üzerinden açıklamalarda bulunan Murad, "Bugün IŞİD'in adaletle yüzleştirilmesi için verilecek küresel mücadelenin bir başlangıcı olsun" çağrısında bulundu.

Murad'ın açıklamaları şöyle:

"Bağdadi'nin ölümü dünya için iyi bir haber, özellikle IŞİD tarafından hedef alınan toplumlar açısından. Bağdadi yaşadığı gibi öldü: bir çocuğu kalkan olarak kullanan bir korkak olarak. Bugün IŞİD'in adaletle yüzleştirilmesi için verilecek küresel mücadelenin bir başlangıcı olsun.

Canlı yakalananlar dünyanın göreceği bir şekilde açık bir mahkemede yargılanmalı. Adalet, kabul edilebilecek tek hamle. Birleşmeliyiz ve IŞİD'li teröristleri aynı dünyanın Nazi'lere Nürnberg mahkemelerinde yaptığı gibi açık bir mahkemede sorumlu tutmalıyız. 

Bağdadi ve onun militanları tarafından acı çektirilenlerin hâlâ yardıma ihtiyacı olduğunu unutmamak önemli. Özellikle Irak'taki Ezidiler ve Hıristiyanlar gibi dini azınlıkların. Ezidiler yerinden edilmiş durumda ve hâlâ çoğu kadın ile çocuk olan binlercesi kayıp. 

Bu operasyona katılan ve destek veren ABD hükümeti ve koalisyon ülkelerine minnet duyuyorum."