Siyaset bilimci Samer Saleha, ‘Washington tarafından PYD/YPG'ye silah desteğinin kesilmesine yönelik gerçekçi eylemlere resmen girişilmediğini' belirtip, "Burada şu soruyu sormak önemli: ABD bu bölgedeki çizgisini niçin değiştirsin'' dedi.

Sputnik'e konuşan siyasi analist ve yazar Samer Saleha, "Amerika'nın Suriye'deki Kürtlere yönelik politikalarında değişiklik olacağını pek ummamalıyız. Buna benzer açıklamaları daha önce de duyduk ama sonrasında Washington hiçbirini hayata geçirmedi" dedi. Şimdi de  Washington tarafından PYD/YPG'ye silah desteğinin kesilmesine yönelik 'gerçekçi eylemlere resmen girişilmediğini' belirtti.

'KÜRTLER GÖREVLERİNİ YERİNE GETİRDİ'

"Burada şu soruyu sormak önemli: ABD bu bölgedeki çizgisini niçin değiştirsin'' diye devam eden Saleha, ''Suriyeli Kürtler ülkede pek çok askeri görevi yerine getirebildi. Şimdiki şartlarda Amerikalılar, savaşan taraflardan hiçbiriyle anlaşmaya kalkışmayacak. Amerikalılar, Suriye'deki savaşa, özellikle bazı güçlere, örneğin PYD/YPG'ye askeri sevkiyatlar yaparak katılıyor. ABD'nin Suriyeli Kürtlerle oturttuğu işbirliğine son vereceğine kesinlikle inanmıyorum'' dedi.

'ABD KÜRTLERLE SİYASİ İŞBİRLİĞİ YAPMIYOR'

Saleha, "Ayrılma konusundaki ‘Kürt hayaline' gelince, Suriyeli Kürtlerin çok küçük bir kısmı, özellikle PYD'ye dâhil olanlar, bu planın hayata geçirilmesi için endişeleniyor. Ancak başlıca sorun şu ki, onlar Suriye'deki diğer siyasi güçlerden, hatta muhalefetten kendilerini ayrı tutuyor. İkinci sorunsa, PKK'yla yakınlaşmaları. Bu nedenlerden ötürü görüşmelere katılma hakkını elde etmeleri mümkün görünmüyor. Amerikalılar Suriyeli Kürtlerle sadece askeri konularda işbirliği yapıyor, fakat siyasi alanda kendilerine yardım etmiyor" değerlendirmesini yaptı.

Kaynak: Sputnik