İran'ın Kum şehrinde koronavirüs salgını nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının artması üzerine sınır kenti Van’da medikal maskeye ilgi arttı.

Cadde ve sokaklarda maske takanların sayısı her geçen gün artarken, fiyatı da uçtu. Kentte tek kullanımlık maskelerin fiyatı 2 TL'den 5 TL'ye çıkarken, filitreli ve ömrü bir haftalık maskelerin fiyatı ise 10 TL'den 20 TL'ye çıktı.

Filitre stokları ise neredeyse tükenmek üzere. Van-Bitlis-Hakkari Eczacılar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Baransel, maskenin değil, hijyenin önemli olduğuna dikkati çekti.

'SARILMAYA ARA VERELİM'

Sağlık kuruluşlarının yakın temastan, kalabalık ortamlardan kaçınılması ve ellerin sık sık yıkanmasını önerdiği kentte, korku ve paniğe kapılmamak gerektiğini belirten Baransel, "En önemli etken temastır. Bizim kültürümüzün doğurduğu bir şeydir temas. Birbirimize çok yakın yaşıyoruz. Sarılma, tokalaşma ve öpmeye ara vermeliyiz" dedi. 

'ŞART OLAN MASKE DEĞİL HİJYEN'

Maske kullanımının şart olmadığı gibi kullananların yarattığı tedirginliğe dikkati çeken Baransel, "Önlemlerden bir tane ise maske takmak. Tabii burada maske ile ilgili yanlış bir algı var. Bu sıkıntılı. Hem endişe hem de korku ortamı yaratıyor. Burada yapmamız gereken önlem almaktır. Şuan ülkede tespit edilen vaka yok. Kişisel hijyene önem göstermemiz gerekiyor. Toplu alanlarda maske şart değil; ama bu bir hijyendir. Burada bir sakınca yoktur. Hasta biriyle bir ortama girmediğimiz zaman böyle bir zorunluluğumuz yok. Bu anlamda sağlık profesyonellerinin söylediklerini takip etmek lazım. Bu iş 'kele paça için herhangi bir şey olmaz' değil. Bu insanların aklı ve bilimle dalga geçmektir. Burada insanların yapması gereken, işi ciddiye almak ve sakin olmak" diye konuştu. 

'ELLERİMİZİ YIKAYALIM'

Tek kullanımlık olan tıbbi maskelerin ömrünün bir gün olduğunu hatırlatan Baransel, "Kullanılan maskeyi aşağı ve yukarıya çekerken muhakkak elimizi yıkamamız gerekiyor. Burada hijyen çok önemli.  Daha profesyonel olan maskelerin N95, N99 gibi maskelerin ömrü ise bir haftadır. Ancak buda kesin bir bilgi değildir" diye belirtti.

'TALEP ARTINCA FİYAT ARTTI'

Maske fiyatındaki artışına değinen Baransel, şöyle devam etti:

"Bu kadar talep edilen bir ürünün bir de fiyat noktası var. Halkın buna dönük bazen haklı serzenişleri oluyor; ancak şunu da düşünmek lazım. Bu yaratılan atmosferde herkes bir maskeye sardı. Hiçbir eczanenin elinde bu kadar yüklü bir maske stoku olamaz. Dolayısıyla biz de şuan maskeyi dışarıda tedarik ediyoruz. Talebe bağlı olan artışlar maalesef çok üzülerek söylüyorum nihai satıcı olarak biz de yansıdı. Biz de kullanıcı olan müşterilerimize mecburen daha yükseğe satıyoruz."

Kaynak: Mezopotamya Ajansı