Yannis Vasillis Yaylalı / Demokrat Haber

5–8 Mayıs 2015 tarihlerinde Milli Savunma Bakanlığı'nın desteğiyle,Türk Silahlı Kuvvetleri'ni Güçlendirme Vakfı tarafından Beylikdüzü Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi'nde 12'incisi düzenlenen Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı, Vicdani Ret Derneği (VR-DER) tarafından protesto edildi. "Savunma değil katliam fuarı; militarizmi değil barışı savunuyoruz" şiarı ile düzenlenen protestoda basın açıklamasını Vicdani Ret derneği Eş Başkanı Merve Arkun okudu.

"SİLAHLAR HAYIR DEĞİL, ÖLÜM GETİRECEK"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın fuar açılışında sarf ettiği "tüm insanlığa hayırlı olsun" sözlerini eleştiren Arkun, "Üç gündür burada gerçekleştirilen IDEF Savunma Sanayi Fuarı’nda dünyanın dört bir yanından silah üreticileri daha fazla insanın hayatını almak için ürettikleri silahları övünerek tanıtıyorlar. Fakat bu silahlar insanlık için övünç değil utanç kaynağıdır; çünkü dünyanın dört bir yanında çatışmaları körüklemek ve sivil halkı öldürmekten başka bir işe yaramayacaklardır. Fuarı, 'Tüm insanlığa hayırlı olsun' diyerek açan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a burada sergilenen silahların hayır değil, ölüm getireceğini hatırlatmak istiyoruz," dedi. 

"SİLAHLANMAYI VE ASKERİ HARCAMAYI DURDURUN"

VR-DER Eş başkanı Arkun konuşmasının devamında silah lobileri ile kitlesel ölüm silahları üreten devletleri eleştirerek, silahlanmayı durdurma çağrısında buldu:

"Bugün devletler, silah üreticilerinin finansal ihtiyaçlarına göre alım yapacak kadar silah lobileriyle kanlı, kirli, hukuk ve etik dışı ilişkiler içerisinde. 2014 yılında dünyadaki askeri harcamaların toplamı yaklaşık 5 trilyon liraya ulaştı. Bu dünyadaki 98 ülkenin yıllık ekonomisinin toplamından daha büyük miktar. Yoksul halkın cebinden vergi olarak alınan paralarla burada sergilenen kitlesel ölüm silahları geliştiren devletlere bir çağrımız var: Silahlanmayı ve askeri harcamaları durdurun."

"HEDEF OLMA SIRASININ NE ZAMAN SİZE GELECEĞİNİ BİLEMEZSİNİZ"

"Hedef olma sırasının ne zaman size geleceğini bilemezsiniz," diyen Arkun, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Militarizm daha güçlü silahlara, daha güçlü silahları üreten şirketler de militarizme muhtaç. İnsanlığın bu döngüden kurtulabilmesi için, militarizme ve silah endüstrisine karşı hep birlikte mücadele etmeliyiz. Aksi takdirde karanlık bir gelecek bekliyor insanlığı. Bugün silah şirketleri, insansız hava araçları için hedeflerini otomatik olarak seçip ateş eden yapay zeka sistemleri, saniyede binlerce mermiyi kilometrelerce uzağa ateşleyebilen silahlar ve havada hedefine doğru yönünü değiştirebilen mermiler geliştirmiş durumda. Unutmayın, bütün bu silahlar her gün, dünyanın dört bir yanında insanları öldürmek için kullanılıyor. Hedef olma sırasının ne zaman size geleceğini asla bilemezsiniz."

Basın açıklamasının ardından vicdani retçiler eylemlerini sonlandırdı.