Uluslararası Af Örgütü - Türkiye, Çanakkale Gelibolu'daki 2. Kolordu Komutanlığı Askeri Cezaevi’nde tutulan vicdani retçi Onur Erden’in serbest bırakılması ve Türkiye’de vicdani ret hakkının tanınması için 2. Kolordu Komutanlığı Askeri Savcılığı’na, Milli Savunma Bakanlığı’na ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’na gönderilmek üzere imza kampanyası başlattı.

Uluslararası Af Örgütü, acil eylem çağrısı olarak yayımladığı metinde şu ifadelere yer verdi:

“Vicdani retçi Erden, Kıbrıs'ta sığınma başvurusunun geri çevrilmesinin ardından Türkiye'ye dönüşünde 11 Temmuz’da İstanbul Atatürk Havaalanı’nda gözaltına alındı. 17 Temmuz’da, işkence veya kötü muamele riski altında olduğu Çanakkale Gelibolu'daki 2. Kolordu Komutanlığı Askeri Cezaevi’ne sevk edildi.

28 yaşındaki Erden askerliğe 2 Ocak 2006'da başladı. Tekirdağ’daki birliğini 11 Nisan 2006'da terk etti. 7 Temmuz 2006'da, firar suçundan gözaltına alındı. Suçlu bulunmasının üzerine 10 ay hapis cezasına mahkûm edildi. Cezasının 6 ay 20 gününü doldurmuşken, 23 Ocak 2007’de bir gün içinde askeri birliğine teslim olması şartı ile serbest bırakıldı.

Birliğine teslim olmadı ve bu nedenle 11 Mart 2009’da tekrar gözaltına alındı. Firar etmekten ikinci defa yargılandı ve tekrar 10 ay hapis cezasına mahkûm edildi. Cezasının 3 ay 10 gününü doldurduktan sonra birliğine katılması şartı ile tekrar serbest bırakıldı. Bir kere daha askeri birliğine geri dönmedi ve bu sebeple üçüncü kez kovuşturmaya uğradı. Avukatına göre, Onur Erden Gelibolu'daki her iki askeri gözaltı sürecinde de kötü muameleye maruz kaldı.

Avukatının belirttiğine göre Erden, Kıbrıs’a giderek sığınma başvurusunda bulundu. Askeri cezaevinde kötü muameleye maruz kaldığını kanıtlayamaması ve zorunlu askerlik hizmetinin reddinin sığınma başvurusu için yeterli görülmemesi sebebiyle başvurusu geri çevrildi. 11 Temmuz’da zorla Türkiye'ye geri gönderildi ve İstanbul'a vardığında gözaltına alındı.

Avukatına göre, Onur Erden'in ilk mahkûmiyetinden 3 ay 10 günlük ve ikinci mahkûmiyetinden 6 ay 20 günlük hapis cezası bulunuyor. Bu cezaların Askeri Mahkeme’de yargılanması beklenen Erden'in yeniden ceza alması durumunda alacağı cezaya eklenmesi muhtemel.

Onur Erden, 2011 yılında insani değerleri ve ülkesinde devam eden savaşın bir parçası olmak istememesi nedeniyle askerlik hizmetini reddetmeye devam edeceğini belirtmişti.

İnsan hakları savunucuları olarak aşağıdaki taleplerimizi içeren dilekçeleri 29 Ağustos 2013’e kadar 2. Kolordu Komutanlığı Askeri Savcısı’na ve Milli Savunma Bakanlığı’na gönderiyoruz.

Zorunlu askerlik hizmetini reddetme hakkını kullandığı için gözaltına alınan ve yargılanan, Onur Erden derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılmalıdır.

Yetkililer, Onur Erden’in gözaltında herhangi bir kötü muameleye maruz kalmadığını güvence altına almalıdır.

Uluslararası Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne taraf olan Türkiye vicdani ret hakkını tanımalıdır.'' (BİANET)

Destek vermek için tıklayınız.