Roboski ailelerinden Vicdani Retçi Faruk Encü’ye Şırnak askerlik şubesi tarafından açılan “bakaya davası”nın ikinci duruşması yarın Uludere Asliye ceza mahkemesinde görülecek.

Şırnak askerlik şubesi başkanlığı pasaport işlemleri için geldiği Şırnak emniyetinde gözaltına alınıp, polis eşliğinde askerlik şubesine götürülen ve orada askere gönderme işlemleri tamamlandıktan sonra birliğine teslim olmayan vicdani retçi Faruk Encü için askeri ceza kanununa dayanarak düzenlenen ‘Bakaya kalıp 7 günden sonra 3 ay içerisinde yakalananlar‘ suçundan Uludere savcılığına suç duyurusunda bulunmuştu.

Uludere Asliye Ceza Mahkemesinde ilki 21 Aralık 2015 tarihinde görülen ceza davasına o dönem sokağa çıkma yasağı uygulanan Silopi’de bulunan vicdani retçi Faruk Encü katılamamıştı. Faruk Encü’ye bakaya kalma ile ilgili açılan ceza davasının ikinci duruşması yarın Uludere Asilye Ceza mahkemesinde yarın devam edilecek.

NE OLMUŞTU?

Roboski ailelerinden vicdani retçi Faruk Encü, Roboski katliamının ardından askeri yoklama yaşı geldiğinde askeri şubeye giderek yoklamasını yaptırmış, fakat Roboski katliamının ikinci yıl dönümünde vicdani reddini açıklayarak askere gitmeyi ret etmişti.

Faruk Encü, 27 Şubat 2015 tarihinde pasaport işlemlerini yapmak için gittiği Şırnak Emniyeti’nde gözaltına alınarak askerlik şubesine götürülmüştü. Birliğine teslim olması için 15 lira para verilmek istenen Faruk Encü, askerlik şubesinde bir dilekçe yazıp imzalayarak bir kere daha vicdani retçi olduğunu yinelemiş ve gitmesi söylenen birliğe teslim olmamıştı. (Yannis Vasilis Yaylalı)