Vicdani Ret Derneği aşağıdaki açıklamayla Meclis’teki Tezkere oylamasını ve TSK tarafından başlatılan Suriye Harekatı’nı değerlendirdi:

Siyasetçilerin bir yandan sözde “barış” derken bir yandan da savaş çığırtkanlığına destek olmasına; henüz 1 Ekim’de açılan Meclisin ilk gündem olarak tezkereyi almasına; savaşın ve şiddetin tek çözüm olarak konuşulmasına ve tartışılmasına şaşırmıyoruz.

İktidarın “güvenli bölge” adı altında Suriye’nin kuzey ve doğusuna yönelik gündeme getirdiği tezkere bugün TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlandı. Tezkere gündeme geldiğinden beri farklı siyasi partilerin kimi zaman aleni bir şekilde tezkereyi desteklediğini görüyor; kimi siyasetçilerin ve siyasi çevrelerin ise “üzülerek de olsa mecburen” tezkereyi savunduklarını duyuyoruz.

Bütün bu olanlara şaşırmıyoruz. Siyasetçilerin bir yandan sözde “barış” derken bir yandan da savaş çığırtkanlığına destek olmasına; henüz 1 Ekim’de açılan Meclisin ilk gündem olarak tezkereyi almasına; savaşın ve şiddetin tek çözüm olarak konuşulmasına ve tartışılmasına şaşırmıyoruz. İktidarın kendi güvenliğini sağlamak adına milyonlarca insanın hayatını doğrudan etkileyecek olan savaş planlarına barış adı vermelerine şaşırmıyoruz.

Meclis Genel Kurulu kararı henüz açıklanmamış olsa da bundan önceki her tezkerede olduğu gibi bu tezkerenin de mecliste kabul edilmesine şaşırmayacağız.

Şaşırmayacak ve yeni tezkere kararına karşı bir kez daha haykıracağız: Savaşa hayır! İktidarların hegemonik politikaları için açılacak her savaşa, yapılacak her işgale, alınacak her bir yeni tezkere kararına hayır!

Vicdani Ret Derneği