12 Eylül'de idam edilen ve hala mezarı olmayan Veysel Güney'in annesi Zeynep Güney, oğlunun mezarına kavuşamadan önceki gün yaşamını yitirdi.

 

İzmir'de tedavi gördüğü hastanede kalp yetmezliği sonucu önceki gün yaşamını yitiren Zeynep Güney, İzmir Bayraklı'da bulunan Doğançay Mezarlığı'na defnedildi.

 

Cumartesi Annelerinin her cumartesi Galatasaray Meydanı'nda yaptığı eylemlerde gündeme getirdiği Veysel Güney dosyası son olarak 15 Eylül günü yapılan eylemde yeniden ele alınmıştı. Hasta olduğu için Cumartesi Meydanı'na gelemeyen Veysel Güney'in annesi Zeynep Güney mektup göndermişti. Zeynep Güney, mektubunda, "Resmini gözlerime çizdim, ismini kalbime yazdım" sözleriyle oğluna olan özlemini, hasretini dile getirmişti. Anne Zeynep Güney, 32 yıldır aynı meydanda acıları ve sevinçlerini paylaşan yol arkadaşlarına, sevgi ve selamlarını iletmişti.

 

Aynı eylemde konuşan Veysel Güney'in tanığı İsmail Yücel, Güney hakkında nasıl idam kararı alındığını ve idam edildiği günü hatırlatmıştı. Darbeci generaller Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın yargılandığını hatırlatan Yücel, "Adana'da, Mersin'de ve daha birçok ilde 12 Eylül'de işkencelere giren ve isimleri mahkeme tutanaklarında yer alan generaller var. Bunlardan hiç bahsedilmiyor. 12 Eylül ile gerçekten yüzleşilecekse, dönemin tüm aktörleri yargı önüne çıkarılmalı ve cezalandırılmalı" demişti.