İstanbul - Usta edebiyatçı Vedat Türkali, son dönemlerde "KCK operasyonları" adı altında seçilmiş siyasetçiler, akademisyen ve aydınların da aralarında bulunduğu çok sayıda kişinin tutuklanmasını, "Kürt halkının dilini koparmaya çalışıyorlar" diye yorumladı. Vedat Türkali, "Büşra Ersanlı'nın geçmişine bakın o komünisttir" diyen İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'e ise, "Ben de 75 yıldır komünist mücadele veriyorum. Haddini bil, dil uzatma, biz de senin geçmişini biliyoruz" sözleri ile tepki gösterdi.

Diha’dan Meryem Yılıdrım’ın haberine göre Vedat Türkali, 2009 yılından bu yana Kürtlerin seçilmiş siyasetçileri üzerinde sürdürülen ve son olarak Prof. Dr. Büşra Ersanlı ve yayıncı Ragıp Zarakolu'nun da tutuklanmasıyla kamuoyunda yankı bulan "KCK operasyonlarını" eleştirdi.

Ersanlı ve Zarakolu ile söze başlayarak, "Çok iyi tanıdığım insanlar, bunları tutuklayanların mantığı ne?" diye soran Türkali, "Ragıp Zarakolu'nu ve rahmetli eşi Ayşenur Zarakolu'nu çok iyi tanıyorum. Bana Ayşenur Zarakolu adına 'düşünce ve özgürlük' ödülü verilmiş ve beni onurlandırmışlardı. Zarakolu, Türkiye kültürüne ne büyük hizmetler yaptı. Ne fedakârlıklar yapıldığını, halkları eşit tutmak için ne çabalar gösterdiğini biliyorum ve bu çabaları onları suçlayanlarda çok iyi biliyor. Bu insanları seviyor, sayıyorum. Bunlar unutmak mümkün mü?" dedi.

75 YILDIR KOMÜNİSTİM

Türkali, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in sözlerine ise sert tepki gösterdi. "Ersanlı'nın geçmişine bakın, gençliğinde komünist faaliyetleri var" diyen Bakan Şahin'e, "Haddini bil" diyen Türkali, "Avrupa Birliği'ne girmeye çalışıyorsunuz ama komünizmi hala suç olarak görüyorsunuz. Bu bir vahamettir. Ersanlı tutturduğu yolda direnç ve kavga ile mücadelesini sürdüren yiğit biridir" dedi.


"Beni bilen bilir yazdıklarım, çizdiklerim, yaptıklarımla 93 yıllık hayatımın 75 yılını komünist mücadele içinde geçirdim. Bana da dili uzatıyorsun" diyen Türkali, "Haddini bil, kimsenin benim düşüncelerime laf uzatmaya hakkı yok" diye konuştu. Hükümet cephesinde bir başka bakan olan Kültür Bakanı Ertuğrul Günay'ın Zarakolu'nun tutukluluğu için "Üzüldüm" dediğini de hatırlatan Türkali, "Bu iş üzülmekle çözülmez, siz de pekâlâ çözebilirsiniz" dedi.

KCK operasyonlarıyla seçilmiş siyasetçilerin, aydınların tutuklanmasıyla asıl yapılmaya çalışanın "Kürtlerin dilini koparmak" olduğunu belirten Türkali, "BDP'nin Anayasa Komisyonu üyesi Ersanlı, 'Ben anayasa çalışmalarına Kürtler adına anayasa çalışmalarına katılan biriyim profesör olarak. Lütfen beni bırakın çalışmalara gideyim, mahkemelere gelirim, görevimi yapayım' diyor. Ancak yine tutukluyorlar. Burada maksat çok açık. Onların maksadı Kürt halkının dilini koparmaya çalışmak. Ben Türkiye adına bundan acı duyuyorum" diye konuştu.

'DEVLET DEĞİRMENİ DÖNMÜYOR'

Türkiye'deki son dönemi Abdülhamit dönemine benzeterek o günlerde hiciv-şairi Eşref'in gizli gizli söylediği, "Devlet değirmenini eşek de bağlasan çevirir" sözlerini hatırlatan Türkali, bu sözün yıllar sonra Neyzen Tevfik tarafından, "Bu kadar insan bir araya geliyor devlet değirmenini döndürmek istiyor ama devlet değirmeni dönmüyor" şeklinde dile getirdiğini hatırlattı. Sözlerini bağlamak istediği yerin işin dönüp dolaşıp geminin başındaki kaptana geldiğini hatırlatmak olduğunu kaydeden Türkali, "Yine iş dönüp dolaşıp çarklı bu geminin başındaki kaptana geliyor. Ben Başbakan'a iki mektup yazdım, olanı baştan sona anlattım. Olayları bütün açıklığıyla anlattım. Bu sorun çözülmezse bu ülkede kardeşlik, mutluluk olmayacak. Bu ülke güzel coğrafyamızın güzel bir nimeti bize bu ülke. Çok çeşitli kültürlerin adeta çiçek bahçesi gibiyiz ve bunun değerini bilelim. Neden çözebilecekken çözmüyorlar?" dedi.

Türkiye'de bu sorunu çözebilecek iradenin PKK Lideri Öcalan olduğunu ve 114 gündür avukatlarıyla görüştürülmediğine işaret eden Türkali, devletin "İnatlaşma"dan vazgeçmesi gerektiğini söyledi. Türkali, "Bu işin çözülmesi için tek yol var, o da Heval Öcalan'dır. O'nu böyle zindanlarda ezip yok etmeye kalkacağınıza, oturun konuşun, müzakere yapın. Bu vatansever adam size de yardımcı olacaktır. Bu sorun çözülmeden ne kardeşlik ne de mutluluk olmayacaktır, bunu bilin" şeklinde konuştu. (ANF)