Tedavi gördüğü Yalova Devlet Hastanesi'nde 4 gün önce yaşamını yitiren edebiyatın direniş kalemi usta yazar ve sinema emekçisi Vedat Türkali için Teşvikiye Camii'nde cenaze töreni düzenlendi.

Teşvikiye Camii'nde öğlen kılınan cenaze namazı için erken saatlerden itibaren aralarında yazarlar, siyasetçiler, Türkali'nin mücadele yoldaşları, okurları ve sevenleri cami avlusuna akın etti.

Camiye gelenler Türkali'nin tabutuna kırmızı karanfiller bırakırken, Tükali'nin kızı Deniz Türkali, oğlu Barış Pirhasan ve torunlarına taziye dileklerini iletti.

Türkali'nin torunlarından Ceren Casalini ise törene üzerinde "Düşmana inat bir gün daha" yazılı tişörtle katılması dikkat çekti.

Cenazeye çok sayıda kurum, siyasi parti, sendika yanı sıra kapatılan Özgür Gündem gazetesi tarafından çelenk gönderildi.

HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş, Gülten Kaya, DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, HDK Eş Sözcüsü Ertuğrul Kükçü, Ağrı Belediye Eş Başkanı Sırrı Sakık, ÖDP Başkanlar Kurulu üyesi Alper Taş, eski parlamenter Ufuk Uras, HDP'li vekiller Pervin Buldan, Garo Paylan, Sırrı Süreyya Önder, Celal Doğan da camiye gelerek aileye taziye dileklerinde bulundu.



DEMİRTAŞ: BİZLERE BIRAKTIĞI MİRAS BİZİM İÇİN TALİMATTIR

Türkali'nin ailesine taziye dileklerinde bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, basın mensuplarına konuştu.

Büyük bir değeri kaybettiklerini belirten Demirtaş, "Onu son derece anlamlı bir günde uğurluyoruz. Onurlu barış için çok büyük emekleri vardı. 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde uğurluyoruz. Bizlere bıraktığı miras bizim için talimattır. Ülkemizde barış onun gibi düşünenler tarafından getirilecek. Fiziken aramızdan ayrılabilir ama eserleriyle toplumda her zaman var olacaktır" dedi. 

İmralı Heyeti üyesi Sırrı Süreyya Önder ise, "Yoldaşımızı kaybettik" dedi. 

YÜKSEKDAĞ: DİRENİŞ İNSANIYDI

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ da, "Türkali bizim açımızdan tarihle bugünü ve yarını temsil eden bir kişiydi.
Bizler onun yazdıkları şiirler, romanlar, sözleri ve bilinciyle aydınlandık. Direniş insanıydı. Son nefesine kadar tüm dünya halklarının özgürlüğü için direnmeye devam etti. Onunla yoldaş olduğumuz için gururluyuz. 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde uğurluyoruz" dedi.



'HALKLARIN VE BARIŞIN DOSTUNU UĞURLUYORUZ'

HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da bulunduğu binlerce kişi, "Halkların ve barışın dostunu uğurluyoruz" ana pankartı arkasında bir araya gelerek, Zincirlikuyu Mezarlığı'na doğru yürüyüşe geçti.

Alkış ve sloganlar eşliğinde alınan Türkali'nin cenazesi cenaze aracına taşındı. Kitle, tarafından tabutun üzerine kırmızı flama atılırken, bir yandan da "Savaşa hayır, barış hemen şimdi" sloganı atıldı. 

Cenaze aracının hareket etmesiyle birlikte binler, Zincirlikuyu Mezarlığı'na doğru yürüyüşe geçti. Caminin bulunduğu caddenin başında polisler kalkanlarla kitlenin önünü kesti. 

Polis kitlenin yürüyüşüne izin vermezken, polisin tavrını alkışlarla protesto eden kitle, polis barikatını aşarak tekrar mezarlığa doğru yürümeye başladı.



POLİS SALDIRISI

Kitle, Cevahir AVM'nin önüne geldiğinde ise polis, grubu tekrar durdurdu.

Cenazeye katılanlara plastik mermi ile polis saldırısı gerçekleşti. Saldırının ardından kitle yürüyüşüne davam etti.

Kaynak: DİHA - Evrensel