Yazar Vedat Türkali, Dersim katliamı için "Tam bir karşıtlıkla politik mücadele yürütemedik" özeleştirisinde bulunurken, "Kemalist rejim çok zalim bir rejimdi" dedi.


Diyarbakır Cezaevi Gerçekleri Araştırma ve Adalet Komisyonu tarafından yürütülen 1980-84 döneminde Diyarbakır 5 No'lu Askeri Cezaevinde yaşanılanlarla ilgili çalışmaların sonuçları İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde tartışıldı.

 

Sempozyum, yazar Vedat Türkali'nin açılış konuşması ile başladı. "Kürt sorunu yapısal bir sorundur. Yıllarca bunu söyledim, çünkü ben 75 yıllık komünistim" diyerek konuşmasına başlayan Türkali, doğduğu ve büyüdüğü Samsun'u hatırlattı. Türkali, "Çeşitli halklarla büyüdüm. Çok yoksul bir ortamdı. Aslında tarih bana güldü. Çünkü gerçekleri kavramama yoksulluğum yardımcı oldu" dedi.

 

'KEMALİZM ÇOK ZALİM BİR REJİMDİ'

Dersim katliamını anımsatan Türkali, "Tam bir karşıtlıkla politik mücadele yürütemedik" özeleştirisinde bulundu. Mustafa Suphi'nin kurduğu TKP'nin yöneticilerinden olan Türkali, dönemin şartlarına dikkat çekti, "Şartlar çok ağırdı. Çünkü Kemalist rejim çok zalim bir rejimdi" dedi.

 

"Kemalizmin solculuğu asimile ettiği" değerlendirmesinde bulunan Vedat Türkali, "Kürtlere de bunu yapmak istediler ama başaramadılar. Kürtler direndi" diye konuştu.

 

'DAĞDAKİLER DE, ÖCALAN DA TERÖRİST DEĞİL'

Vedat Türkali, "Dağdakiler terörist değil, Öcalan da terörist değil" dedi ve ekledi: "Terörizmin işe yarayacağına hiçbir zaman inanmadım. Ama Diyarbakır Cezaevi'ndeki o binbaşı üç kurşunla vuruldu. Sevindim. Çünkü hak ettiği belaya kavuştu. Bu iş sadece askerler meselesi değil. Sivil iktidar oluşuyor. Sanıyor musunuz ki en ağırını bu sivil iktidar yapmayacak! Yapacaklar tabi ki."

 

'HALK HAREKETİNİ BASTIRAMAZSINIZ'

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'in Türkiye'ye gelişini de hatırlatan Türkali, şöyle konuştu: "PKK'ye karşı tedbir alacaklarmış... Ne yazar... Bir çare bulamazlar. Halklara dayanan hareketleri bastıramazsınız. Bu savaşı hep beraber yürüterek kurtulacağız. Dünyayı ya kurtaracağız, ya da yok olacağız."

 

Usta yazar, Prof. Büşra Ersanlı ve yazar-yayıncı Ragıp Zarakolu'nun tutuklanması ve Adalet Bakanlığı'nın Ersanlı ve Zarakolu için "Komünist fikre sahipler" açıklamasını hatırlatarak, "Bakan suçludur. Çünkü bu ifade faşizmdir. Faşizm insanlık suçu olarak tasdik edilmiştir" dedi.

 

Vedat Türkali, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) için ise "BDP'nin yürüttüğü mücadeleye soldaki partiler destek veriyor. Çok mutluyum. Kürt hareketi yol gösteriyor. Bugünlerde “TKP” diye bir parti var. O yoldan kurtulmak lazım" dedi.

 

Türkali, “Dünyayı ya kurtaracağız, ya da yok olacağız. Dağda vuruşan çocuklarımız, bugün salonda bulunan aydınlarımız, işçilerimiz, gençlerimiz, bütün namuslu insanlar hem kendilerini, hem de dünyayı kurtarma savaşı içerisindedir. Bunun bilincinde olmak gerekir” şeklinde konuştu. (ANT/ETHA)