7 Haziran seçimlerinde HDP’nin barajı geçmesi için destek çağrısı yapan Vedat Türkali, “Bu memlekete ve insanlığa bağlı tüm insanlar elinden ne geliyorsa yapmalı” dedi.

Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) desteğini açıklayan aydın yazar ve akademisyenler arasında yer alan yazar Vedat Türkali, Dicle Haber Ajansı’na konuştu.

7 Haziran seçimine ilişkin “Türkiye bugün bir nevi kaderi için kendisine yeni bir alın yazısı hazırlamak için bilinçli bir kavga içinde” değerlendirmesinde bulunan Türkali, bu kavganın bir tarafında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti’nin diğer tarafında ise HDP’nin temsil ettiği hareketin bulunduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 'Başkanlı' projesini eleştiren Türkali şunları söyledi:

“Bunun bir yanında ‘İllaki başkanlık sisteminde oraya oturacağım ve dediğim dedim olacak’ diyen bir adam var, kendisini Cumhurbaşkanı diye kabul ettirmeye çalışıyor. Bu bana göre olmayacak ve olmaması gerektiği şart olan bir durum. Böyle bir sistem Türkiye’ye uymaz. Başkanlık sistemi Amerika’da uygulanır. Bir de Fransa’da bir defa kabul ettirilebildi Fransa halkına, ikinci defa ise Fransa reddetti. Başka da yok

“Amerika’da uygulanıyor neden? Amerika’da zaten sınıflar arası ilişkilerde öylesine bir kendine göre hukuk kavramı ile bağlantılar kurulmuş ki Başkanı da kimsenin önemsediği de yok aslında. Özel hayatında yediği bir nane için hemen geliyorlar ve onu rezil rüsva da edebiliyorlar. Hemen mahkemeye çıkartıyorlar. Bu Türkiye’de kolay uygulanmaz. Türkiye’de bu işlere giren çıkan adamların çok pis ve gizli işleri oluyor. Hırsızlıkları oluyor ve var da bu. Basının bir kısmı söylüyor bir kısmı örtbas ediyor.”

DESTEK ÇAĞRISI

Seçimler öncesi en sağlıklı tercih olarak ise HDP’nin temsil ettiği hareketi tanımlayan Türkali, yeni bir alın yazısı hazırlayan Türkiye için HDP’nin bir fırsat olduğunu söyledi.

HDP’nin barajı geçerek güçlü bir şekilde Meclis’te bulunmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Türkali, “Yani eğer HDP barajı aşar da kalabalık bir grupla Meclis’e ağırlığını koyarsa bu Cumhurbaşkanı’nın kurduğu oyun bozulur. Önce bu oyunu bozmak gerekiyor. Demirtaş akıllı bir adam. Akıllı bir çizgi yürütüyor. Vurmasını biliyor, alay etmesini de biliyor, doğruyu gözler önüne serilmesini de biliyor. Bunlar önemli vasıflar” dedi.

HDP’nin barajı geçmesi için destek çağrısı da yapan Türkali, “Bu memlekete ve insanlığa bağlı tüm insanlar elinden ne geliyorsa yapmalı” dedi.