Türk edebiyatının çınarlarından yazar Vedat Türkali, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı İspanyol yazar Miguel de Cervantes’in roman kahramanı Don Kişot’a, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nu ise yardımcısı Sanço Panço’ya benzetti.

BirGün gazetesinden Canan Aydın’a konuşan Türkali, geçmişte Erdoğan’a hitaben yazdığı mektupta başkanlık sisteminin Türkiye’de olmayacağını söylediğini aktardı.

Türkali, “Başkanlık sistemi bir tek Amerika’da oldu” Bir de De Gaulle yaptı. O da Cezayir’de bazı şeyler yapmak için Fransız halkından başkanlık istedi. Halk ona oy verdi. Fakat ikinci defa isteyince vermedi. O zaman da De Gaulle istifa etti ve siyasetten çekildi. Bizde siyasetten hiç çekilir mi bunlar?” ifadelerini  kullandı.

Bu adamı Don Kişot’a, yanındaki başbakanı da  Sanço Panço’ya benzetiyorum

Erdoğan’a baktığında İspanyol yazar Cervantes’in yarattığı roman kahramanı Don Kişot’un aklına geldiğini belirten usta yazar şöyle devam etti: “Don Kişot bir şövalyedir. Bu kitap Avrupa edebiyat tarihinin çok ünlü hareket noktalarından biridir. Bu adam da hayallerde yaşıyor. Kendisini öyle görüyor. Bir de onun yardımcısı Sanço Panço vardır. Bu şövalye devlerle savaşmak istiyor. Çıkıyor savaşa, yanınada ona inanan, belinde tıraş tası olan Sanço Panço’yu alıyor. Don Kişot görünce yel değirmenini ‘İşte devler’ diyor ve saldırmaya kalkıyor. Yardımcısı bağırıyor ‘Ya devler değil bu değirmen’. Şövalye ‘O değirmen değil bilmiyorsun sen’ ve tam bir şövalye edasıyla söylenerek kafa göz giriyor yel değirmenine.

Şimdi diyeceğim şu; bu adamı, o kafasında icat ettiği devlere hücum eden, şövalyeye benzetiyorum. Yanındaki o başbakanı da Sanço Panço’ya benzetiyorum, beraber uğraşıyorlar (kahkahalarla gülüyor)… Benim uykum azdır zaten. Gece bu aklıma geldi gülmekten öldüm diyebilirim.”