1985 yılında Genelkurmay'ın emri ile kurulan Jitem'in ses getiren ilk cinayeti olan, kapatılan HEP Diyarbakır İl Başkanı Vedat Aydın cinayetiyle ilgili 3 kişi gözaltına alındı. Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ifadesi alınan 3 kişi, daha sonra serbest bırakıldı.

20. yılını dolduran HEP İl Başkanı Vedat Aydın cinayeti ve cenaze törenindeki katliamın sanıklarından hiçbiri hakim karşısına çıkarılamadı şu ana kadar. Bugün ise cinayet ile ilgili ilginç bir gelişme yaşandı.

Dava dosyasının zaman aşımına ramak kala, işlenen cinayetin sır perdesi olan zanlılardan "Yeşil" kod adlı Mahmut Yıldırım'ın, cinayet sonucu yaşamını yitiren Vedat Aydın'ın eşi Şükran Aydın tarafından teşhis edilmesi ile yeni bir boyut kazanırken, cinayet ile ilgisi oldukları öne sürülen 3 şahıs bugün Diyarbakır Adliyesi'ne getirildi.

Nerede ve ne zaman gözaltına alındıkları öğrenilemeyen H.A., H.Ç ve M.D. isimli şahıslar, Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı tarafından sorgulanırken, sorgulanan şahısların daha sonra savcılık tarafından serbest bırakıldıkları öğrenildi.

Aydın cinayeti ile ilgili açılan soruşturma 20 yıldır gelişme kaydetmezken, söz konusu cinayete ilişkin açılan davanın zaman aşımına uğramasına günler kala Vedat Aydın'ın eşi Şükran Aydın'ın Özel Yetkili Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na "Yeşil" kod adlı Mahmut Yıldırım ile ilgili vermiş olduğu teşhis tebligatı davayı 5 Temmuz 2021 tarihine kadar uzatmıştı.

90'lı yılların başlarından itibaren kirli savaş uygulayan Jitem cinayetleri ilk olarak Mardin-Kızıltepe, Cizre ve Şırnak-Şenoba'da Hilal Belediye Başkanı Hamit Kara ve 5 yakınını gün ortası Şenoba beldesi yakınlarında araçlarından indirip öldürmesiyle başladı.

Bunun ardından yaşanan ve etkisi yıllarca devam eden faili meçhul cinayet ise HEP İl Başkanı Vedat Aydın'ın evinden kaçırılıp öldürülmesi oldu. 5 Temmuz günü Yenişehir semtindeki evinden ellerinde silah ve telsizlerle Binbaşı Cem Ersever'in komuta ettiği ve aralarında itirafçıların da bulunduğu ekip halinde gözaltına alınan Vedat Aydın'ın cesedi, 7 Temmuz günü Elazığ'ın Maden ilçesi yakınlarında işkence edilmiş ve kurşunlanarak öldürülmüş halde bulundu.

Dönemin Olağan Üstü Hal Bölge Valisi Hayri Kozakçıoğlu idi. İtirafçıları bu olayda kullanan ve Jitem'i himaye eden İl Jandarma Alay Komutanı Albay İsmet Yediyıldız ise rütbe alıp Diyarbakır'dan ayrıldıktan sonra Trabzon'da kuşkulu bir şekilde öldü.

Dönemin İçişleri Bakanı ve katliamdan sonra "Nümayişçiler polise saldırmış. Ölenler nümayişçilerin silahından çıkan kurşunlarla ölmüş" diyen ise Diyarbakırlı, şimdi AKP ileri gelenlerinden olan Abdülkadir Aksu idi.

Diyarbakır'da bir döneme damgasını vuran ve halen çözülemeyen Vedat Aydın cinayeti ve ardından yaşanan katliama ilişkin şu ana kadar herhangi bir dava açılmadı.

ANF