Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya vareste (bağışık) tutulan sanık Mehmet Ağar'ın avukatları Abdulkadir Toluç ile Abdullah Egeli katıldı.

Bir grup Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi avukat, 1994'te kaçırılarak öldürülen avukat Faik Candan'ın ailesi adına katılma talebinde bulundu.

Cumhuriyet Savcısı Kubilay Taştan ve Mehmet Ağar'ın avukatları bu talebin reddini istedi.

Mahkeme heyeti, sanığın yargılandığı suç açısından katılma talebinde bulunanların doğrudan zarar gördükleri hususu sabit olmadığından, katılma talebinin reddine karar verdi.

Savcı Taştan, halen Ankara'daki bazı faili meçhul cinayetlere ilişkin soruşturma kapsamında tutuklu bulunan Ayhan Çarkın'ın da tanık olarak dinlenilmesini istedi.

Mahkeme, Mehmet Ağar'ı, lehine olan 765 sayılı TCK'nın 313/2-3. maddelerinde yer verilen ''cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak'' suçundan 4 yıl hapis cezasına mahkum etti, cezayı, silahlı teşekkülün yöneticisi olduğu gerekçesiyle TCK'nın 313/4. maddesine göre, yarı oranında artırarak, 6 yıl hapis cezasına hükmetti.

Mehmet Ağar'ın, duruşmada gözlemlenen hal ve tavırları ile sabıkasız oluşunu dikkate alarak, bu cezayı altıda bir oranında indiren mahkeme, sonuç olarak Ağar'ı 5 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Mahkeme, aynı kanunun 31. maddesi uyarınca Ağar'ın, ''müebbeden kamu hizmetlerinden yasaklanmasına'' karar verdi.

SUSURLUK’UN YARGILANAMAYAN TEK SANIĞI

Susurluk davasında suçlananlar arasında yargılanmayan tek kişi Mehmet Ağar olmuştu. Ağar, dönemin Emniyet Genel Müdürü'ydü ve daha sonra milletvekili seçilerek bakanlık da yaptı.

Mehmet Ağar, Susurluk davası kapsamında Emniyet Genel Müdürü olduğu dönemle ilgili ''cürüm işlemek için silahlı teşekkül oluşturduğu'' gerekçesiyle yargılanıyordu.

Danıştay 1. Dairesi, Ağar'ın ''cürüm işlemek için silahlı teşekkül meydana getirmek'' iddiası yönünden lüzumu muhakemesine ve eylemine uyan TCK'nın, ''suç işlemek için örgüt kurmak'' başlıklı 220. Maddesi gereğince yargılanmasına karar vermişti.

Danıştay İdari İşler Kurulu da 1. Daire'nin kararını onayarak dosyayı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na göndermişti.

Mehmet Ağar'ın ''vali'' statüsünde olduğu gerekçesiyle dosya Yargıtay 8. Ceza Dairesinde görüşülmüş, Ağar'ın isnat edilen suç tarihinde Emniyet Genel Müdürü olduğuna işaret eden daire, ''görevsizlik'' kararı vererek dosyayı Ankara Ağır Ceza Mahkemesi'ne iletilmek üzere Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına göndermişti.

Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesi de ''görevsizlik'' kararı vererek dava dosyasını, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesine göndermişti. (ntvmsnbc)