Van'da son bir ay içerisinde siyasi nedenlerle yapılan operasyonlarda en az 63 kişi gözaltına alındı. Bunlardan 11’i tutuklandı.

Neredeyse her gün onlarca kişi gözaltına alınıyor. Gözaltı ve tutuklama operasyonlarının yoğun yaşandığı kentlerden biri de Van.

24 Kasım ve 24 Aralık tarihleri arasında kentte yapılan ev baskınlarında aralarında HDP, DBP il eş başkanlarının da bulunduğu en az 63 kişi gözaltına alındı.

Çoğunluğunu Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Barış Anneleri Meclisi üyeleri, Özgür Kadın Hareketi (TJA) ve HDP Gençlik Meclisi üyelerinin oluşturduğu bu gözaltılar arasında 9 gazeteci ile 7 Kürt dil eğitmeni de yer aldı.

Gözaltına alınan bu kişilerden Dil Kültür ve Sanat Araştırmaları Derneği (DÎSA-DER) eğitmenleri 5 kişi ile HDP Gençlik Meclisi üyesi 6 kişi çıkarıldıkları mahkemelerce tutuklandı.

* 24 Kasım’da Van merkezli olarak Adana, Mersin, İzmir ve İstanbul'da yapılan ev baskınlarında 8 gazeteci gözaltına alındı. Gözaltına alınan 8 gazeteci üç gün gözaltında kaldıktan sonra serbest bırakıldı.

* Yine 24 Kasım tarihinde yapılan ev baskınlarında Dil Kültür ve Sanat Araştırmaları Derneği (DÎSA-DER) üyeleri 7 kişi gözaltına alındı. 27 Kasım’da çıkarıldıkları mahkemece 2 eğitmen serbest bırakılırken, Dernek Eşbaşkanı Naim Özden'in de aralarında bulunduğu 5 isim tutuklandı.

* Aynı tarihinde HDP Gençlik Meclisi Üyesi 6 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan 6 kişi, 29 Kasım tarihinde tutuklandı.

* Yine Çatak, Çaldıran ve Başkale ilçelerinde gözaltına alınan 10 yurttaşın tamamı alınan ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.

* 11 Aralık’ta PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin son bulması için açlık grevine giren DTK Eş Başkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven'e destek vermek amacıyla açlık grevinde olan aralarında Barış Anneleri'nin de bulunduğu 14 TJA'lı gözaltına alındı. Gözaltındakiler emniyet ifadeleri sonrası serbest bırakıldı.

* 14 Aralık’ta açlık grevini devralan yeni grupta yer alan Edremit Belediye Eşbaşkanı Rojbin Sevil Çetin'in de aralarında olduğu 11 isim gözaltına alındı. Bir gün sonra alınan ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.

* 17 Aralık tarihinde ifade vermek için Emniyete giden Gazeteci Oktay Candemir, hakkında açılan başka bir davadan ötürü gözaltına alındı. Gözaltına alınan Candemir ifadesinin ardından serbest bırakıldı.

 * 21 Aralık tarihinde yapılan ev baskınlarında aralarında  HDP-DBP İl eş başkanları ve Barış Annelerinin de bulunduğu 6 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan 6 kişi 1 gün sonra serbest bırakıldı.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı