Van'da polis tarafından BDP'li belediye başkanlarına yönelik gerçekleştirilen operasyonlar sonrası protestolar büyüyor. 6 BDP'li belediye başkanı ve bazı ilçe başkanlarının gözaltına alınmasının ardından başlayan oturma eylemi sürüyor. AKP Van Milletvekili Gülşen Orhan, yaptığı yazılı açıklama ile gözaltılara tepki gösterdi.

 

Dün polis tarafından Van, Gaziantep ve İzmir'de gerçekleştirilen eş zamanlı operasyonlarda Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nin yürüttüğü soruşturma kapsamında BDP'li Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, Bostaniçi Beldesi Belediye Başkanı Nezahat Ergüneş, Muradiye Belediye Başkanı İzzet Çelik, Başkale Belediye Başkanı Hecer Sarihan, Özalp Belediye Başkanı Murat Durmaz, Edremit Belediye Başkanı Abdulkerim Sayan, Van Belediye Başkan Yardımcısı İhsan Güler, BDP Van İl Başkanı Mihriban Şah, BDP Van Eski İl Başkanı Cüneyt Caniş ile bazı BDP ilçe başkanları gözaltına alınmıştı.

 

Gözaltına alınanlar dün emniyete götürülüp sorguya alınırken, protestolar da başlamıştı. Dünden beri Cumhuriyet Caddesi üzerindeki belediye binası önünde oturma eylemini sürdüren eylemcilere bugün temizlik işçileri de katıldı.

 

Şehir merkezi ve ara mahallelerdeki çöpler toplanmazken, Van merkezin ara sokakları ile Başkale İlçesi'nde kepenkler açılmadı. Sabah saatlerinde belediye binası önünde toplanan eylemciler sık sık "Bekir Başkan" sloganları attı. Aralarında BDP Van Milletvekili Nazmi Gür, Özdal Üçer ve Bağımsız Van Milletvekili Aysel Tuğluk'un da bulunduğu oturma eylemi sırasında polis de geniş güvenlik önlemi aldı.

 

AK PARTİLİ MİLLETVEKİLİ GÖZALTILARDAN RAHATSIZ

Bu arada AK Parti Van Milletvekili Gülşen Orhan, gözaltıların toplu halde olmasının kendisini rahatsız ettiğini yazılı bir açıklama ile duyurdu. Milletvekili Orhan geçtiği e-mail'deki açıklamasında,"Bugün bazı belediye başkanlarının topluca gözaltına alındığını basın yoluyla öğrendik. Bir toplumun; tabi olduğu hukuk kurallarına uyma sorumluluğu olduğu gibi toplumun hukukçularının da toplumun hassasiyetlerini iyi okumak gibi bir sorumluluğu olsa gerek. Kararın ve gerekçelerin içeriğiyle ilgili malumatım olmamakla beraber, bu kadar topluca yapılmış tutuklamalar karşısında oluşan rahatsızlığımı dile getirme lüzumunu hissettim. Yapılmış olası yanlışlardan dönülmesini umar, en azından halkın oylarıyla seçilmiş belediye başkanlarının tutuksuz yargılamasının önünün açılmasını temenni ediyorum" dedi.

 

VAN BELEDİYE MECLİSİ'NDEN PROTESTO

Van Belediye Başkanı Bekir Kaya ve ilçe belediye başkanlarının gözaltına alınmasını protesto eden Van Belediye Meclisi, gözaltına alınan Kaya’nın "İrademe Dokunma!" yazılı posterlerini taşıdı. AKP'li belediye meclis üyeleri ise toplantıya katılmadı. Burada meclis adına bir açıklama yapan Belediye Başkan Yardımcısı Abdurrahman Doğar, yaşanan tablonun utanç verici olduğunu söyledi.

 

Doğar, “Halkımızın çok büyük bir çalışma sonucu ortaya çıkardığı güçlü iradeyi hiçe sayan ve içine sindiremeyen bir hükümetle karşı karşıyayız. Buna boyun eğmek, mümkün değil. 30 yıllık mücadele tarihimizde çok önemli bedeller vererek buraya geldik. Halkımız belediye başkanımızı yüzde 54’lük bir oy ile seçti. Yıllardır hiçbir hizmet götürülmeyen halkımıza hizmet için geldik. Kentin tarihinde ilk kez bu dönem bu kadar büyük çalışmalar yapıldı. Van’da bize oy vermeyenler bile yapmış olduğumuz hizmetler nedeniyle oy vermediklerine pişman olmuşlardır” dedi.

 

Cumhuriyetin kurulduğu ilk günden bugüne kadar Kürtlere onursuzluğun dayatıldığını aktaran Doğar, “Biz tanklara, bombaya, uçağa karşı direne direne bu duruma geldik. Onların gücü bu halkı yenemeyecektir. Biz asla bunlara boyun eğmeyeceğiz. AKP artık hiç kimse için umut kapısı değil. Dini, imanı, şerefi ve haysiyeti olanlar artık AKP’nin yanında yer almamalıdır. AKP’nin yanında bulunan insanların haysiyeti olsaydı bugün yaşananlara ses çıkarırdı. Biz bunların karşısında susmayacağız. Biz moralsiz değiliz öfkeliyiz. Direneceğiz. Onlar bizim onurumuzla oynuyorlar. Biz kendimizi feda edecek kadar kahramanız” dedi.

 

“AKP’liler gelsin bakalım bu sokaklarda gezebilecekler mi?” diye soran Doğar, kent halkının, çocuğundan yaşlısına kadar herkesin Bekir Kaya’yı sevdiğini söyledi. Öte yandan Belediye önünde kitlenin oturma eylemi de sabaha kadar devam edecek.