Van’da bin 180 gündür süren eylem ve etkinlik yasağına karşı yapılan hukuki başvuruların ardından ilk duruşma 27 Şubat’ta görülecek.

Konuya ilişkin görüşlerini aktaran sendikalar ve sivil toplum kuruluşları da yasağa son verilmesini istiyor.

20 Temmuz 2016’da ilan edilen OHAL’in, Mayıs 2018’de sona erdiği açıklandı. Ancak OHAL döneminden kalan eylem ve etkinlik yasağı bin 180 gündür sürüyor.

Van’da bunun yanı sıra bütün sokak başları zırhlı araçlarla tutulurken, sık sık yapılan GBT kontrolleri de dikkat çekiyor.

Van’da son 3 yıldır AKP dışında ki siyasi partiler tek bir etkinlik düzenleyemezken, HDP’lilerin il binasının dışına çıkarılmasına dahi izin verilmiyor.

Bin 180 gündür HDP’nin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ve 21 Mart Newroz kutlamaları dışında hiçbir etkinliğine izin verilmedi.

Van Valisi M.Emin Bilmez’in geçen hafta düzenlediği Danışma Kurulu toplantısına Van Barosu Başkanı Zülküf Uçar’da katılarak bir konuşma yaptı ve Van Valisi Bilmez’e, ‘Van’da eylem ve etkinlik neden yasak’ diye sordu. Uçar’ın bu sorusu Van kamuoyunda olumlu eleştiriler aldı.

Yasağa karşı Van’da birçok avukatta yargıya başvurarak yasağın yasal olmadığını belirterek iptalini istedi.

‘TÜM VAN HALKINI DAVET EDİYORUZ’

Konuya ilişkin bilgi veren Van Barosu Başkanı Zülküf Uçar, yasağın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı olduğunu, toplantı ve gösteri yürüyüş ve basın açıklaması hakkının ulusal ve uluslararası mevzuatla güvence altına alındını söyledi.

Uçar, ‘yasağa’ karşı açtıkları davaya dikkat çekerek, “Van Barosu Yönetim Kurulu olarak göreve geldikten sonra aldığımız kararla Valiliğin her 15 günde bir aldığı kararın iptali için davalar açtık. Açmış olduğumuz bu davaların ikisinin duruşmaları 27 Şubat 2020 tarihinde Van’da görülecek. Bu kapsamda kentimizin en önemli sorunlarından biri olan bu hukuksuzluğun mahkeme kararıyla ortadan kaldırılması için tüm Van halkını yapılacak olan bu duruşmalara davet ediyoruz” diye konuştu.

EĞİTİM-SEN: SOKAĞA ÇIKTIĞIMIZDA ŞİDDETE MARUZ KALIYORUZ

Van Eğitim-Sen Şubesi de basın açıklaması yapmak istediği için mütemadiyen polis müdahalesine maruz kalan kurumlardan biri.

Eğitim-Sen Şube Başkanı Bedri Yamaç şunları söyledi: “Biz Eğitim-Sen olarak 3 yıldır basın açıklaması yapamıyoruz. Bütün açıklamalarımızı içeride basın toplantısı şeklinde yaptık. 1 Mayıs, 8 Mart, 21 Mart dışında güncel konularda basın açıklaması dahi yapamıyoruz. En son çıktığımızda çok sert bir müdahale ile gözaltına alındık. Eğitim-Sen olarak Valilik’ten randevu talep etmemize rağmen bize talep vermiyor. Van Valiliği bu konuda kapıları kapatmış durumda. Eylem ve etkinlik yasaklarının mutlaka kaldırılması gerekiyor. Yaptığımız izin başvuruları dahi kabul edilmiyor.”

ÇEV-DER: ÇEVRE SORUNLARINA İLİŞKİN AÇIKLAMA YAPAMIYORUZ

Van Çev-Der’de eylem ve etkinlik yasakları nedeniyle çevre sorunlarına dair etkinlik düzenleyemiyor, basın açıklaması yapamıyor. Konuya ilişkin görüşlerini aktaran Van Çev-Der Başkanı Ali Kalçık, “Çevre konusunda basın açıklaması yapmak istediğimden mütevellit, bana kabahatler kanunundan 2 ceza geldi. Ben kabahatler kanununda gösteri yasasına aykırı davranmışım ve uygulanan yasağa karşı gelmişim. Havanın ve doğanın korunmasına ilişkin yapmak istediğim basın açıklamasına 320 TL para cezası geldi. Basın açıklamalarımız hükümete karşı açıklamalar bile değil. Biz sadece çevre konularında açıklama yapmıyoruz. Basın açıklaması anayasal bir haktır ve yaptığım itiraz sonucu mahkeme beni haklı buldu. Ancak yarın açıklama yapsam yine beni suçlu ilan edecekler” dedi.

TMMOB: İÇERİDE BİLE ETKİNLİK YAPMAMIZA İZİN VERİLMİYOR

Elazığ depremi sırasında dayanışma amacı ile basın açıklaması yapmak isteyen ama engellenen TMMOB’da eylem ve etkinlik yasağı nedeniyle çalışmalarını yürütemiyor. TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri İsmet Bilmez konuya ilişkin, “Basın açıklamalarımızı kapalı alanda yapıyoruz. Deprem, çığ ve durumlarında bile bunu yaşıyoruz. Kapalı ortamlarda basın açıklaması yapmak isteyince polis içeri girmek istiyor. Bu yasağın kaldırılmasını istiyoruz. Panel dahi olsa bir haftadan önce Valilik’ten izin almamız gerekiyor ve sürekli ret cevabı alıyoruz” ifadelerini kullandı.