Aralarında Van Belediye Başkanı Bekir Kaya'nın da bulunduğu 8'i tutuklu 13 kişinin yargılandığı Van KCK davasında siyasetçilerin tümünün tahliyesine karar verildi

Van 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde üçüncü duruşması görülen, aralarında Van Belediye Başkanı Bekir Kaya'nın da bulunduğu 8'i tutuklu 13 kişinin yargılandığı Van KCK davasında siyasetçilerin tümünün tahliyesine karar verildi.

Van merkez ve ilçelerinde 7 Haziran 2012 tarihinde "KCK" adı altında yapılan operasyon kapsamında, Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, Asrın Hukuk Bürosu avukatı Cüneyt Caniş, Başkale eski Belediye Başkanı İhsan Güler, Muradiye İlçe Başkanı Mehmet Şirin Yıldız, Özalp Belediye Başkanı Murat Durmaz, BDP Başkale eski İlçe Başkanı ve DTK üyesi Derviş Polat, Edremit Belediye Başkanı Abdulkerim Sayan, BDP Çaldıran İlçe Başkanı Metin Adugit, BDP Erciş eski İlçe Başkanı Veli Avcı ve BDP Van Merkez İlçe Başkanı Halis Çakır gözaltına alınarak tutuklanmıştı.

Dosya kapsamında Bostaniçi Belediye Başkanı Nezahat Ergüneş, eski BDP İl Eş Başkanı Mihriban Şah ile Başkale Belediye Başkanı Hecer Sarıhan ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. 22 Ocak'ta görülen ilk duruşmada, Edremit Belediye Başkanı Abdulkerim Sayan ile Özalp Belediye Başkanı Murat Durmaz tahliye edilirken, diğer Kürt siyasetçilerin ise tutuklu yargılanmalarına karar verilmişti.

SAVCI: ÖRGÜT EYLEMLERİNE SON VERDİĞİ İÇİN...

Cumhuriyet Savcısı, "Sanıkların tamamını 'Örgüt üyesi olmak' gerekçesiyle tutuklanmalarını istedik. Ancak tutuklama sırasında üyesi oldukları düşündüğüm PKK'nin kırsal ve sokak olaylarının devam ettiğini düşündüğümüzden dolayı toplumsal barışın zedelenmekten dolayı tutuklanmasını talep etmiştik, ancak gelinen aşamada örgüt eylemlerine son verdiği ya da böyle bir karar aldığı görülmektedir. Van Cumhuriyet Savcılığı olarak da bunu gözönünde bulundurarak, toplumsal barışa zarar verecekleri gerekçemiz ortadan kalktığından dolayı sanıkların toplu tahliye edilmesine karar verilmesini talep ediyoruz" dedi.


DURUŞMA SALONUNDA UZUN SÜRE ALKIŞ SESLERİ DURMADI

Karar üzerine duruşma salonunda bulunanlar uzun süre alkışlandı. Sanıklar tahliye için tekrar Van F Tipi Cezaevi'ne götürüldü. Adliye önünde bekleyen binlerce kişi ise, Van F Tipi Cezaevi önüne hareket etti. Adliye çıkışında kısa bir açıklama yapan BDP Van Milletvekili Nazmi Gür ve Özdal Üçer, kararın olumlu olduğunu belirterek, temel isteklerinin cezaevinde bulunan tüm siyasi tutsakların serbest bırakılması olduğunu söyledi.

TAHLİYE EDİLENLER

Tahliye edilenlerin isimleri şunlar; Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, Asrın Hukuk Bürosu avukatı Cüneyt Caniş, Başkale eski Belediye Başkanı İhsan Güler, Muradiye İlçe Başkanı Mehmet Şirin Yıldız, BDP Başkale eski İlçe Başkanı ve DTK üyesi Derviş Polat, BDP Çaldıran İlçe Başkanı Metin Adugit, BDP Erciş eski İlçe Başkanı Veli Avcı ve BDP Van Merkez İlçe Başkanı Halis Çakır (ANF)