Van’da gözaltına alınıp, götürüldükleri karakolda işkenceye maruz kalan yaşları 13 ila 17 arasındaki üç çocuk hakkında 26 yıl hapis istemiyle dava açıldı. İşkenceci polisler hakkında başlatılan soruşturmada ise bir gelişme yok.

Müjdat Can'ın Mezopotamya Ajansı'nda yer alan haberine göre, Van’ın İpekyolu ilçesine bağlı Hacıbekir Mahallesi'nde 15 Şubat 2019 tarihinde gözaltına alınan Ö.S. (14), Ş.Y. (16) ve O.D. (17) adlı üç çocuk, gözaltına alınmaları sırasında ve götürüldükleri karakolda işkenceye maruz kalmıştı. İşkence olayının kamuoyuna yansıması üzerine harekete geçen Van Barosu avukatlarının işkenceci polisler hakkında suç duyurusunda bulunması üzerine savcılık soruşturma başlattı. 

EMNİYET: TEM’İ İLGİLENDİRİYOR

Aradan geçen zaman içerisinde 5 savcının değiştiği soruşturma dosyasında kayda değer bir ilerleme olmadı. En son geçtiğimiz 21 Mayıs’ta İpekyolu İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne yazı gönderen savcılık, olay günü görevli olan polislerin isim listesi isteyip, teşhis istemi talep etti. Savcılığa 18 Haziran’da yanıt veren Emniyet, olayın TEM Şube’yi ilgilendirdiğini öne sürdü.

Olay gününe dair avukatların talep ettiği kamera görüntülerinin de henüz soruşturma dosyasına eklenmediği öğrenildi.

26 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ

İşkenceci polislerin tespit edilmesine dönük soruşturmada bunlar yaşanırken, işkenceye maruz kalan 3 çocuk hakkında “tehlikeli maddeleri izinsiz bulundurma veya el değiştirme”, “görevi yaptırmamak için direnme”, “hakaret”, “örgüt üyesi olmak”, “örgüt propagandası yapmak” ve “trafik güvenliğini tehlikeye sokmak” suçlamalarıyla 10 yıldan 26 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı. 

3 sayfalık iddianame, sunulduğu Van 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianamenin ilk sayfası, PKK ve KCK’nin tanımına ayrılırken, devamında ise çocuklara istinat edilen suçlamalara ilişkin polis fezlekesine yer verildi.

BAŞINI BALKONA ÇARPMIŞ!

İşkence gören çocuklardan Ş.Y.’nin polislerden kaçarken başını balkon duvarına vurduğu öne sürülen iddianamede, bu konuda “Kaçarken attığı malzemelerin açık kimliğinin tespit edilmemesi amacıyla sokak eylemlerinde kullanılan gizlenme aracı olduğu, suça sürüklenen çocuğun sokak eylemlerinin yaşandığı bölgede yakalanmış olması ve yakalanmaya çalışıldığı esnada attığı belirtilen malzemelerin suça sürüklenen çocuğa ait olduğu” değerlendirmelerine verildi.

3 çocuğa ait cep telefonlarında “örgüt propagandası” içeren fotoğraflara ve videolara rastlandığı belirtilen iddianamenin kabul edilmesi ile açılan davanın ilk duruşması 25 Şubat 2021 tarihinde görülecek.