Kayyım protestolarında gözaltına alınan 40 kişi hala emniyette tutuluyor. Avukat bilgilerine göre, ifade işlemleri Salı’ya kaldı, polisten şiddet gören Fırat Koç raporuna rağmen bırakılmadı, kadınların türbanları alındı, “talimatla protesto” tutanağı dayatıldı. 
 
Van’da kayyım protestolarında gözaltına alınan yaklaşık 40 kişi, İl Emniyet Müdürlüğü TEM Şube’de tutuluyor. Gözaltına alınmadan önce bir kıraathanede yurttaşların gözü önünde polisin şiddetine maruz kalan şizofren rahatsızlığı bulunan Fırat Koç başta olmak üzere gözaltındakilerin hala ifadesi alınmadı.
 
‘BAŞÖRTÜSÜNE MÜDAHALE’

Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre, gözaltına alınanlar arasından bulunan Muradiye Belediye Meclis üyesi, İnsan ve Özgürlük Partisi Genel Başkan Yardımcısı Menice Gülmez ile türbanlı diğer kadınların gözaltında türbanlarının verilmediği öğrenildi. Duruma ilişkin Twitter hesabından açıklamaya yapan İnsan ve Özgürlük Partisi, “Başörtüsüne müdahale” başlığıyla avukat bilgilerine dayandırdığı paylaşımda, “ Van’da kayyım uygulamasına karşı yapılan basın açıklaması sırasında gözaltına alınan İnsan ve Özgürlük Partisi Gen Baş Yrd. Sayın Menice Gülmez ve yanındaki diğer başörtülü kadınların başörtülerinin alındığı, bone verildiği avukatlar aracılığı ile bize aktarıldı” denildi. 

20 POLİSTEN DAKİKALARCA ŞİDDET 

Gözaltında bulunan İnsan ve Özgürlük Partisi Genel Başkan Yardımcısı, 31 Mart seçimlerinde Çatak Belediyesi Eşbaşkan Adayı olan Murat Bozdemir ile ilgili paylaşımda bulunan avukatı, gözaltındaki Bozdemir’in kask, cop ve tekmelerle darp edilen Fırat Koç ile aynı odada kaldığını, Koç gibi darp edildiğini, kolunda morluklar ve yüzünde eziklerin bulunduğunu, sırtına, ensesine ve özellikle boynuna ağır darbeler alarak 20 civarında polisin kendisine dakikalarca şiddet uyguladığını ve halen şiddetli baş ağrısı çektiğini aktardığını belirtti. 

RAPORA RAĞMEN BIRAKILMIYOR
 
Gözaltında bulunan ve polislerce kask, cop ve tekmelerle darp edildiği kamuoyuna yansıyan şizofren hastası Fırat Koç’un avukatları tarafından 2 gün önce aldığı rapora rağmen serbest bırakılmadı. Cumhuriyet Başsavcılığı ve diğer yetkili makamlara raporla yapılan başvurulara olumsuz yanıt verilerek, Koç gözaltında tutulmaya devam ediliyor.

‘TALİMATLA PROTESTO’ TUTANAĞI 

Yine alınan bilgilere göre, gözaltında bulunan tüm kişilere, “talimatla protesto yapıldığına” dair evrak imzalatılmaya çalışılıyor. 

Öte yandan 5 gündür gözaltında tutulan kişilerin dahi hala ifadelerinin alınmadığı aktarılırken, gözaltı işlemlerinin Salı günü yapılacağı bildirildi.