Türkiye Barolar Birliği (TBB) Van'da gözaltına alınan üç çocuk hakkındaki işkence ve kötü muamele iddialarına ilişkin bir açıklama yaptı.

TBB'den Van'daki işkence iddialarına ilişkin yapılan açıklamada, "Beklentimiz, Van Cumhuriyet Başsavcılığının işkence ve kötü muamele iddialarına ilişkin etkin bir soruşturma yürütmesi ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nün Baromuz ve meslektaşlarımız hakkında yaptığı suç duyurusunu geri çekmesidir. Böylece hukukun gereği yerine getirilmiş olacaktır" denildi.

Açıklamada, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün avukatlar hakkında suç duyurusunda bulunmasına tepki gösterilerek, "Van Barosu’nun; delillerin karartılmasının önlenmesi ve etkin bir soruşturma yürütülmesi amacıyla yapmış olduğu başvuru karşısında ileri sürülen bu suçlama hem hukuka uygun değildir hem de vatandaşlarımızın kanunu uygulamakla görevli kurumlara yönelik güvenine zarar verecek niteliktedir." denildi.

Açıklamanın tamamı şöyle:

"15 Şubat 2019 tarihinde, Van'da gözaltına alınan çocukların işkence ve kötü muameleye maruz kaldıkları iddiası ve çocukların müdafilerinin Van Barosu’nu bilgilendirmesi üzerine Van Barosu Başkanı ve Yönetimi, İnsan Hakları ve Çocuk Hakları Komisyonları başkanları ve üyeleri Çocuk Şube Müdürlüğüne giderek gözaltındaki çocuklarla görüşmüştür.

Gözaltına alınan O.D., Ş.Y. ve Ö.S. isimli çocukların, yakalama ve gözaltı işlemleri esnasında ters kelepçelenerek darp edildikleri, ağır hakarete maruz kaldıkları ve insan onuruyla bağdaşmayan işkencelere maruz kaldıklarına ilişkin imzalı beyanları ile meslektaşlarımız tarafından yapılan gözlemler tutanak altına alınmıştır.

Van Barosu, görüşmeleri gerçekleştiren meslektaşlarımızın doktor raporlarına da yansıdığını tespit ettikleri olayın muhtemel failleri hakkında derhal soruşturma başlatılması için Van Cumhuriyet Başsavcılığına ihbar ve şikâyette bulunmuştur.

Bu süreçte konu basına yansımış, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından 19.02.2019 tarihinde, web sayfası üzerinden bir açıklama yapılmış ve bu açıklamada kabul edilemez suçlamalarla Van Barosu ve konuyu takip eden meslektaşlarımızla ilgili suç duyurusunda bulunulduğu ifade edilmiştir.

EGM açıklamasında, olaya ilişkin tüm işlemlerin hukuka uygun olarak ve adli makamların talimatları çerçevesinde yerine getirildiği belirtilerek, “…olayların bilinçli olarak çarpıtılması ve terör örgütüne destek veren tavrı nedeniyle ilgili baro ve avukatlar hakkında suç duyurusunda bulunulmuştur" denilmiştir.

Her şeyden önce belirtmek isteriz ki, Avukatlık Kanunu, Türkiye Barolar Birliği ve barolara “hukukun üstünlüğünü, insan haklarını savunmak ve korumak” görevini vermiştir. Bu çerçevede Van Barosu’nun böyle vahim bir iddia karşısında Van Cumhuriyet Başsavcılığına başvurması, kendilerine Avukatlık Kanunu ile verilmiş bir görevin yerine getirilmesidir.

Van Barosu’nun; delillerin karartılmasının önlenmesi ve etkin bir soruşturma yürütülmesi amacıyla yapmış olduğu başvuru karşısında ileri sürülen bu suçlama hem hukuka uygun değildir hem de vatandaşlarımızın kanunu uygulamakla görevli kurumlara yönelik güvenine zarar verecek niteliktedir.

Beklentimiz, Van Cumhuriyet Başsavcılığının işkence ve kötü muamele iddialarına ilişkin etkin bir soruşturma yürütmesi ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nün Baromuz ve meslektaşlarımız hakkında yaptığı suç duyurusunu geri çekmesidir. Böylece hukukun gereği yerine getirilmiş olacaktır.

Türkiye Barolar Birliği olarak konunun yakından takipçisi olduğumuzu kamuoyuna ve meslektaşlarımıza duyururuz.

Saygılarımızla."