Görevden alınarak tutuklanan ve yerine kayyım atanan Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Bekir Kaya bugün SEGBİS yöntemi ile hakim karşısına çıktı.

Kaya ile birlikte yargılanan tutuksuz belediye çalışanları Cuma Köylüoğlu Çetin Çiftçi, Zelal Tanlı, Mehmet Yalım Eryiğit, Can Tayan ve MEYA-DER yöneticileri İdris Şaybak ile Neriman Uyar, haklarındaki 'Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama', 'Örgüt üyesi olmak', 'Suç örgütlerinin isimlerini kullanarak tehditte bulunma' ve 'Örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme' gibi iddialarla Van 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ne çıktı.

Kaya tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi'nden SEGBİS yöntemi ile katıldığı duruşmada, HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç, HDP İl Eşbaşkanları Yadişen Karabulak, Ümit Dede ile çok sayıda partili de hazır bulundu.

'REHİN TUTULUYORUZ'

Duruşmada ilk sözü alan Kaya, siyasi konjonktür gereği tutuklandıklarını ve bu siyasi konjonktürün gereği olarak hala içerde olduklarını söyledi. Haklarında hazırlanan bilirkişi raporlarının polis tarafından hazırlandığına dikkat çeken Kaya, polisin siyasi saikler ve art niyetli bir rapor tuttuğunu belirtti. Kaya, "Kayyım atamalarının bir sonucu olarak rehin tutuluyoruz. Mahkemenizin tarafsız davranarak hakkımızda karar vermenizi isterim. Sizden bağımsız ve tarafsız olmanızı istiyorum” dedi. 

Kaya'nın savunmasının ardından konuşan Van Baro Başkanı Murat Timur, her seferinde mahkeme heyetinin değiştiğine dikkat çekerek, "Biz bu mahkemede adalet kırıntısı arıyoruz. Dava, propagandadan, örgüt üyeliği, yardım yataklığa kadar geldi. Artık bu durumun sona ermesini ve mahkemenin zor da olsa bağımsız bir karar vermesini bekliyoruz" dedi.

Yapılan savunmaların ardından mütalaasını veren savcı Kaya'nın tutukluluk halinin devamını istedi. Kısa bir ara veren mahkeme Kaya'nın tutukluluğunun devamına karar vererek duruşmayı 21 Eylül 2018 tarihine erteledi.  (MA)