Van - Savcılıkta ifade vermeyi reddederek hukuksuzluğu protesto eden Van Belediye Başkanı Bekir Kaya ile 2 BDP'li sabaha karşı çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklandı.

 

7 Haziran günü Van ve ilçelerinde yapılan baskınlarda gözaltına alınan 13 kişiden Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, BDP Van İl Başkanı Mihriban Şah, BDP Van eski İl Eşbaşkanı ve Asrın Hukuk Bürosu Avukatı Cüneyt Caniş, Başkale Belediye Başkanı Hecer Saruhan, Bostaniçi Belde Belediye Başkanı Nezahat Ergüneş ve eski Başkale Belediye Başkanı İhsan Güler emniyet işlemlerinden sonra bugün sabah savcılığa adliyeye sevk edildi. 6 kişinin ifade işlemleri adliye olarak kullanılan Van M Tipi Cezaevi'nde başladı.

 

Savcılıkta belediye başkanı ve BDP’liler gözaltı ve uygulamaları protesto ederek, ifade vermeyi reddetti. 6 kişi savcının hiçbir sorusuna cevap vermezken, savcı sorularını sormayı sürdürdü.

 

Akşam saatlerinde Bekir Kaya ile Mihriban Şah, Cüneyt Caniş, Hecer Saruhan, Nezahat Ergüneş ve İhsan Güler savcılıktaki işlemleri tamamlandı. Başkale Belediye Başkanı Saruhan serbest bırakılırken, Kaya'nın da aralarında bulunduğu 5 kişi ise tutuklama talebiyle Van Ağır Ceza Mahkemesi Nöbetçi Hakimliği'ne sevk edildi.

 

Nöbetçi hakimlikte gece saat 02’de ifadeleri alınmaya başlanan Kaya, Şah, Caniş, Ergüneş ve Güler’in sorguları sabaha karşı 4 sıralarında bitti.

 

Hakimlik kısa bir aradan sonra Bekir Kaya, Cüneyt Caniş ve İhsan Güler’in "KCK yöneticisi olmak" suçundan tutuklanmasına karar verdi. Nezahat Ergüneş ve Mihriban Şah ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.