İstanbul Üsküdar Belediyesi’nin Validebağ Korusu’nun bitişiğindeki alana mahkeme kararlarını tanımayarak cami inşaatına başlamasına karşı çıkan 15 kişi hakkında dava açıldı.

YARALANANLAR OLMUŞTU

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmenin seçim vaatlerinin temelinde olan Validebağ Korusu ile ilgili düzenlemelere semtliler karşı çıkmış, korunun yanında yapılması planlanan cami inşaatı semtlilerin tepkisiyle karşılaşmıştı.

10 Kasım 2014 tarihinde inşaatı protesto eden vatandaşlara polis biber gazıyla müdahale etmiş, çok sayıda kişi yaralanmıştı. Akşam saatlerindeki müdalahede ise, polis 15 kişiyi gözaltına almıştı.

Esra Alus’un Milliyet’te yer alan haberine göre, aynı gün beton mikserlerinin inşaat alanına girmesine engel olmak isteyen 15 kişi hakkında dava açıldı.

‘BİLYE, TAŞ ATILDI’

Soruşturmayı yürüten Anadolu Cumhuriyet Savcısı Alim Yaşar, izinsiz toplantı ve oturma eylemi yapıldığı iddiasıyla sanıklar hakkında 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet ve görevi yaptırmamak için direnmekten 1 yıl 3 aydan 7,5 yıla kadar hapisle cezalandırılmalarını istedi.

Sanıkların polis bariyerine taş, soda şişesi ve bilye attığını öne süren savcı, hazırladığı iddianamede olay yerine gelen polis ekiplerinin izinsiz toplantı yapan gruba dağılmaları yolunda anons yaptığını ancak eylemcilerin buna direndiğini kaydetti.

Basının da yakından takip ettiği direnişte, sanıkların polise taş, bilye ve soda şişesi attığını öne süren savcı, özellikle kadınların yaralandığı polis müdahalesinde ise kademeli güç kullanıldığını savundu.

15 kişinin yargılanacağı dava yarın Kartal Adliyesi’nde görülecek.