İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ile birlikte 1 Mayıs kutlamalarıyla ilgili basın toplantısı düzenledi.

Valiliğin, Taksim'de 1 Mayıs kutlamaları için kazı çalışmalarını gerekçe göstererek sendikalara ve emekçilere izin vermemesinin ardından çıkan olaylardaki bilançoyu açıklayan Mutlu, sendika üyelerini, işçileri ve 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamak isteyen kitleleri "Marjinal gruplar" diye nitelendirirken, polis müdahalesini ise "Fevkalade orantılı bir müdahale" olarak değerlendirdi.

'Marjinal gruplar' tanımlamasını kullanan Vali Mutlu, “Neşe dolu ve huzurlu bir gün olarak kutlayabilmeyi yürekten arzu ediyorduk. Ağırlıklı olarak marjinal grupların kendisini göstermek istediği bir günü İstanbul yaşadı," diye konuştu.

Mutlu şöyle devam etti:

"Tam beklediğim özelliklerde; sağduyulu, aklıselim içerisinde emekçi kardeşlerim Taksim Meydanı’na gelmediler. Çağrılarımıza uyan, bize yardımcı olan, katkı sağlayan çok kıymetli İstanbullulara, emekçi kardeşlerime teşekkür ediyorum.

"3000-3500 civarında küçük marjinal gruplar, Taksim civarındaki Mecidiyeköy, Dolapdere, Şişli ve Beşiktaş bölgeleri ağırlık olmak üzere polis barikatlarına karşı yoğun saldırılar gerçekleştirmişlerdir. Yüzleri maskeli gruplar, molotofkokteyli ve demir bilyeli saldırıda bulunmuştur. Polis ekiplerimiz, Taksim’deki riskli alana geçişi önlemek için gerekli tedbirleri harfiyle uygulamıştır."

22 POLİS, 3 SİVİL YARALANDI

Olaylarda 22 polis memurunun yaralandığını, bu polislerden bir tanesinin beyin travması nedeniyle ameliyata alındığını söyleyen Mutlu, "Sivil yurttaşlarımızın 3 tanesinin hastanede tedavisi sürüyor. Göstericilerden biri kafa travması nedeniyle ameliyat edildi" dedi. Travmanın nedeninin ise kendi arkadaşları tarafından atılan taştan yaralanma olduğunu ileri sürdü.

72 GÖZALTI

İstanbul Valisi Mutlu, olaylarla ilgili olarak şu ana kadar 72 kişinin gözaltına alındığını dile getirdi.

'FEVKALADE ORANTILI BİR MÜDAHALE'

Orantısız güç kullanılmadığını iddia eden Mutlu, "Düşene ve kaçana müdahale edilmedi. Bilye atana su ve gazla müdahale edildi. Fevkalade orantılı ve dengeli bir müdahale gerçekleştirildi." dedi.

Ulaşım kısıtlamaları nedeniyle İstanbullulardan özür dileyen Vali Mutlu, “Gönlümüz böyle bir bahar günü yaşanmasını istemezdi” diye konuştu.