(Demokrat Haber)

Uzun tutukluluk sürelerinin 5 yıla indirilmesi ile birlikte Malatya Zirve Yayınevi katliamının suçüstü yakalanan sanıkları, Ergenekon davasından çok ağır cezalar alan ancak davaları Yargıtay’da onay beklediği için tutuklu statüsünde olan sanıklar da tahliye oldu.

Ancak İlhan Çomak adlı tutuklu yaklaşık 20 yıldır cezaevinde ve hep yargılanıyor. İlhan Çomak, bugünkü yasaya göre uzun tutukluluk süresini 20 yıl yatarak tam dört kez aştı.

Halen İzmir 1 Nolu F Tipi Cezaevi’nde tutuklu olan İlhan Çomak 1994 yılında henüz İstanbul Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü öğrencisiyken, işkenceli on altı günlük bir gözaltı süresinden sonra tutuklanarak İstanbul’daki Bayrampaşa Cezaevi’ne kondu.

Yargılanması, polisin işkenceyle düzenlediği ifade tutanakları esas alınarak, Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde gerçekleşti.  2000 yılında müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Yargıtay cezasını onayınca AİHM’ye başvurdu. AİHM 2007 yılında aldığı kararla adil yargılanmadığına ve yargılanmasının yenilenmesine hükmetti… Bu arada 2005 yılında çıkan yeni Ceza Kanunu’na dayanarak avukatının kanunen lehine olan hükümlerinin uygulanması gerektiğinden hareketle yaptığı başvuru, yerel mahkemede reddedilse de 2007 yılında Yargıtay dosyasını usulden bozdu.

Bu yüzden İstanbul’a, duruşmalara gidip gelmeye başladı. Duruşmalarda kendisi ve avukatının, AİHM’nin tespit ettiği ihlal kararı gereği ‘yargılanmasının’ yenilenmesini içeren talepleri her seferinde mevzuatta yeri olmadığından hareketle reddedildi. 2013 Ocak ayında mahkeme, Yargıtay’ın bozma kararından sonra tekrar eski cezaya hükmetti. Dosyası Yargıtay’a gitti.

Bu arada 2013 yılının Nisan ayında çıkan 4. Yargı Paketi’nde Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin önünde bulunan 220 dosya için yeniden yargılamanın yolu açıldı. Avukatının yaptığı başvuru, yasaya rağmen mahkemece reddedildi. Ancak bir üst mahkeme başvuruyu kabul etti. 19 Aralık’ta ilk duruşmaya çıktı. 11 Mart tarihine ertelenen duruşması ÖYM'lerin kaldırılması nedeniyle ertelendi ve şu anda avukatının İlhan'ın serbest bırakılması için 4. Ağır Ceza Mahkeme'sine sunduğu dilekçenin sonucu beklenmekte.

İlhan Çomak yaklaşık 20 yıldır cezaevinde ve hep yargılanıyor. Bugünkü yasaya göre uzun tutukluluk süresini 20 yıl yatarak tam dört kez aşmış durumda.

Uzun tutukluluk sürelerinin 5 yıla indirilmesi ile birlikte Zirve Yayınevi ve Ergenekon sanıklarına açılan tahliye kapısının 20 yıldır yargılanan İlhan Çomak’a da açılması için yakınları tarafından imza kampanyası sürdürülüyor: