Küçük yaştaki çocuğa cinsel istismar yaptığı gerekçesi ile yargılanan yazar Hüseyin Üzmez, savcıların tahliye talebi ve görüşleri üzerine kısa süre için özgürlük sevinci yaşadı ama mahkeme tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Yazar Hüseyin Üzmez’in, Bursa’daki yerel mahkemenin "cinsel istismar ve küçük yaştaki çocuğun ruh sağlığını bozma" ve "hürriyeti tahdit" suçlarından hakkında verdiği kararın Yargıtay 5. Ceza Dairesince usulden bozulmasının ardından yeniden yargılanmasına devam edildi.

Bursa 4. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanık Hüseyin Üzmez ile tarafların avukatları katıldı.

Duruşmada söz alan Üzmez, bir süre Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinde gözlem altına alındığını belirterek, şöyle konuştu: "Bir profesör ve mahiyetindeki doktorlar tarafından muayene edildim.

Ancak ne rapor verildi bilemiyorum. Ayrıca mahkemenize celse arasında çeşitli tarihlerde dilekçeler gönderdim. Daha önce beni tahliye ettiğinizi zannettim ama ’raporlar gelince’ dediğinizi duydum. Bir profesör ve bin kadar adamı toplanıp suçsuzluğuma karar verdi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yetkisini kullanıp af çıkarttı. Profesörün yazdığı yazıları size gönderirim." Sanık avukatı Emir Ali Kav ise Üzmez’in iki yıldan fazladır tutuklu bulunduğunu, müvekkilinin tutukluluğunu gerektirecek hususların ortadan kalktığını belirterek, "Daha önce ikinci celsede tahliye olmuştu ancak bütün duruşmalarına katılmıştı. Ancak bu nedenle kaçma şüphesi bulunmayan müvekkilimin daha fazla mağduriyetine sebep verilmemesi için tahliyesine karar verilmesini istiyorum" dedi.

SEVİNCİ KISA SÜRDÜ


Cumhuriyet savcısı, sanığın, suçun vasıf ve mahiyeti, delillerin büyük ölçüde toplanmış olması ve tutuklu kaldığı süre dikkate alınarak tahliye edilmesini istedi.

Mahkeme üyesi Hakim Hatice Tuna da sanığın üzerine atılı suçla ilgili delillerin toplanmış olması, karartılacak delil bulunmaması, sanığın yaşı ve kaçma şüphesi bulunmaması göz önünde bulundurularak tahliye edilmesi talebinde bulundu.

Üzmez, bu talep ve görüşler üzerine, kısa süre özgürlük sevinci yaşadı.

Mahkeme Başkanı Hakim Kadir Ünal, kendisi ve diğer üye hakim Emine Özdemir Bayram’ın bildirdiği görüş doğrultusunda, sanık Hüseyin Üzmez’in üzerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, aleyhindeki delil durumu, mağdurun yaşı, sanıkla ilgili Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinden cezai ehliyetle ilgili raporun henüz gelmemiş olması dikkate alınarak tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

Bursa 4. Ağır Ceza Mahkemesi, Hüseyin Üzmez’i "cinsel istismar ve küçük yaştaki çocuğun ruh sağlığını bozma" suçlamasıyla 13 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırmış, "hürriyeti tahdit" suçundan ise beraatine karar vermişti.

Mahkeme, diğer sanık mağdur B.Ç’nin annesi Livaze Ç’nin ise "hürriyeti tahdit" ve "çocuğun cinsel istismarına yardımcı olma" suçlarından beraatini kararlaştırmıştı. Kararın temyiz istemini görüşen Yargıtay 5. Ceza Dairesi, Üzmez hakkında Bursa 4. Ağır Ceza Mahkemesince verilen mahkûmiyet kararını usulden bozmuştu.

milliyet