90 yaşına giren usta fotoğrafçı Ara Güler'e doğum günü hediyesi olarak müze açılıyor.

Doğuş Grubu'nun katkılarıyla İstanbul Bomontiada'da açılacak olan müzede Güler'in eserleri, kişisel notları, eşyaları, koleksiyonları ve fotoğrafçılık ekipmanları sergilenecek. 'Ara Güler Müzesi', Türkiye'nin ilk uluslararası niteliğe sahip fotoğraf müzesi olacak.

ARA GÜLER KİMDİR?

Tam adı Aram Güleryan olan Ermeni asıllı Türk fotoğraf sanatçısı ve muhabiri Ara Güler, 1928 senesinde İstanbul Beyoğlu'da doğdu. Lise öğrenimi sırasında film stüdyolarında sinemacılığın her dalında çalıştı. Yönetmen ya da oyun yazarı olmak isteyen Güler bir yandan da Muhsin Ertuğrul'un tiyatro kurslarına devam etti.

1950'de gazeteciliğe başlayan Güler aynı zamanda İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde öğrenimine devam etti. 1954-1962 yılları arasında Hayat Dergisi'nde fotoğraf bölümü şefi olarak çalıştı. Gazeteci olmaya karar veren Güler, 1958'de Time-Life, Paris-Match ve Der Stern dergilerinin yakın doğu foto muhabirliğini yaptı. 1961’de İngiltere'de yayımlanan Photography Annual antolojisi onu dünyanın en iyi yedi fotoğrafçısından biri olarak tanımladı. Aynı yıl Amerikan Dergi Fotoğrafçıları Derneği’ne kabul edildi ve bu kuruluşa Türkiye'den üye olmayı başaran tek isim oldu.

Fotoğrafları Amerika'dan Japonya'ya, Paris’ten Kanada'ya bir çok sergi, fuar, dergi ve antolojide yer aldı. Bertrand Russell, Winston Churchill, Picasso, Salvador Dali gibi birçok ünlü ile röportaj yaptı, fotoğraflarını çekti.

Savaş foto muhabirliği de yapan Ara Güler, dört savaşa gitti. Çektiği birçok fotoğraf dünya çapında çeşitli dergi ve gazetelerde yayımlandı, çektiği bir savaş fotoğrafı dünyaca ünlü Times dergisine kapak oldu.

1979'da Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından foto muhabirliği dalında birincilik ödülüne layık görüldü. 1980'de fotoğraflarının bir kısmı Karacan Yayıncılık tarafından kitaplaştırıldı.

1986'da Hürriyet Vakfı'nca basılan, Prof. Aptullah Kuran'ın yazdığı Mimar Sinan kitabını fotoğrafladı.

1991'de Dışişleri Bakanlığı için Halikarnas Balıkçısı'nın (Cevat Şakir Kabaağaçlı) "The Sixth Continent" adlı kitabını fotoğrafladı.

1994'de "Eski İstanbul Anıları", 1995'de "Bir Devir Böyle Geçti", "Yitirilmiş Renkler ve "Yüzlerinde Yeryüzü" fotoğraf kitapları yayımlandı.

Türkiye'de fotoğrafçılığın uluslararası alanda ün kazanmış en önemli isimlerinden biri olan Ara Güler'in fotoğrafları Paris Ulusal Kitaplıkta, ABD'de Rochester Georg Eastman Müzesi'nde Nebraska Üniversitesi Sheldon Koleksiyonu'nda bulunuyor. Köln Mueseum Ludwing'de Das Imaginare Photo Museum'da fotoğrafları sergileniyor.